Инвестиционен посредник прогнозира ограничен растеж на бенчмарка на БФБ SOFIX до края на 2018 г.
11.07.2018 | 14:40
econ.bg
Инвестиционен посредник прогнозира ограничен растеж на бенчмарка на БФБ SOFIX до края на 2018 г.
Индексът SOFIX е надолу със 7% от началото на годината. Поскъпването през януари се оказа краткосрочно, като промяната на пазарните настроения дойде след началото на корекция на американския пазар

Сценарият на икономическо забавяне до края на годината би трябвало да се отрази и на БФБ, като се намали очакваният растеж на до 5% на индекса SOFIX за цялата 2018 г., ако търговската война има ограничен ефект и западните борси все пак се възстановят в края на годината. Прогнозата е на анализаторския екип на Елана Трейдинг за второто полугодие на настоящата година.

Какво се случи през първата половина на 2018 г.?

Индексът SOFIX е надолу със 7% от началото на годината. Поскъпването през януари се оказа краткосрочно, като промяната на пазарните настроения дойде след началото на корекция на американския пазар. В средата на 2018 г., обаче, имаше събитие, което постави началото на коренна промяна на борсата. Публичното предлагане на Градус АД не само показа, че на Българска фондова борса може да се набере значителен капитал, но и акцията е една нова възможност за дългосрочна инвестиция с умерен риск. Това предлагане ще даде път към борсата и на други големи български дружества; чрез един постепенен и продължителен процес на развитие на пазара.

Отчетите - негативен ефект за цената на акциите

Българските компании не показват толкова добри резултати, колкото е растежът в САЩ и Европа. Някои от водещите дружества на БФБ дори имат влошаване на резултатите си по една или друга причина. Това има негативен ефект върху представянето на акциите им, въпреки че голямата част от инвеститорите се фокусират върху дългосрочното развитие на компаниите.

Борсите по света

Първата корекция на Уолстрийт стана факт точно след две години на постоянно покачване на акциите. Частичното възстановяване на пазара беше спряно от притесненията за влошаване на икономиката от войната на мита с ЕС и Китай, но и няма сериозен спад на цените. Това означава, че инвеститорите са оптимисти за икономиката и пазарите и недооценяват рисковете. Тази опасност от негативни изненади носи потенциала за по-силен спад на индексите, ако и когато се материализират ефектите върху икономиката.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг не очакват икономическа рецесия, която да бъде предизвикана от тарифите на Тръмп, поскъпването на долара и повишаването на лихвите. Тези фактори, обаче, ще повлияят на бизнес климата и ще се отразят на пазара - това е моментът, който е добър за покупка на акции. Очакваният период на спад е септември-октомври, който да бъде последван от ръст до края на годината.

Европейските борси се представят малко по-слабо от американските. Инвеститорите на Стария континент са по-предпазливи и вероятно това ще им позволи да не бъдат изненадани от евентуален нов спад на пазара. Друга интересна зависимост е доброто представяне, което показват щатските индекси през четвъртото тримесечие, когато има междинни избори в страната. Такова покачване ще доведе и до печалби за индексите за годината.

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти