Кой ще остане без работа заради HiTech цунамито
11.12.2016 | 15:50
econ.bg
Кой ще остане без работа заради HiTech цунамито
Бум на мрачни прогнози как умният софтуер ще захапе милиони, ще удари средната класа, ще доведе до политически бури

Все по-интелигентен софтуер, смартфони, които имат немислими само преди 5-6 години функции, дронове, технологии за разпознаване на глас, коли без шофьори.

Покрай експлозивното развитие на технологиите и изкуствения интелект се сипят от мрачни по-мрачни прогнози за милиони хора, които в близко бъдеще ще останат без работа, защото това, което правят, ще бъде поето от интелигентни системи. 

Доклад на Световния икономически форум в Давос предупреждава, че до 2020 г. възходът на изкуствения интелект ще доведе до загуба на 5 милиона работни места в 15 големи развити и развиващи се икономики. - “Бизнес инсайдър” цитира прогнози, според които: 77% от всички работни места в Китай са заплашени от роботизацията - 57% от работните места в 34-те страни от ОИСР - също. 

Oкoлo 6 пpoцeнтa oт paбoтнитe мecтa в САЩ може да изчезнат дo 2021 гoдинa, кaтo ce oчaквa cпaдът дa yдapи пъpвoнaчaлнo cфepaтa на услугите и шoфьopитe нa кaмиoни и тaкcитa. Cpeд зaceгнaтитe paбoтници щe бъдaт и cлyжитeли в oблacттa нa лoгиcтикaтa. - Половината от работната сила в Европа може да изчезне заради новите технологии, каза неотдавна на семинар в София Кристоф Дегрис, експерт от Европейския социален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.

Според него професии като секретарки или хотелиери ще изчезнат, изместени от нови електронни услуги. Според президента на КНСБ Пламен Димитров единствените индустрии, които няма да бъдат засегнати в такава степен, са от типа “хора за хора”, като грижите за възрастни, лекарските услуги, отглеждане на деца. Заплаха за средната класа Прочутият физик Стивън Хокинг предупреди в статия в “Гардиан” тези дни по повод тревогите около нарастващите технологични промени: “Автоматизацията на производството вече унищожи някои работни места в традиционните сфери на дейност, а възходът на изкуствения интелект е възможно скоро да предизвика и закриване на работни места, което сериозно да засегне изцяло средната класа, като в индустриите остана място само за най-прецизните, най-креативните или надзираващите процесите позиции. 

Това в замяна ще увеличи допълнително все по-задълбочаващото се икономическо неравенство по света. Интернет и платформите в него позволяват на малки групи хора да получават огромни печалби, като наемат минимален брой хора на работа. Това е неизбежно, това е прогресът, но също така това в социален план е много унищожително.” Ще се задълбочи ли неравенството? 

Доклад на Citi, направен в сътрудничество с университета в Оксфорд, който твърди, че автоматизацията ще увеличи пропастта между групата на тези 1%, които са с най-високи доходи, и останалите 99%. Кой върши работата Просто идете на летището, пише в доклад на консултантската компания McKinsey & Co - автомати за чекиране вече се използват от много авиокомпании. Пилотите на много полети активно управляват самолета за 3-7 минути, а останалата част от полета е на автопилот. Паспортният контрол на някои летища отделя повече внимание на сканиране на баркодовете на документите, отколкото на наблюдаване на пристигащите пътници. Какво ще е отражението на автоматизиране като това, умножено много пъти през различни сектори на икономиката? 45% от дейностите, за които се плаща на работници, могат да бъдат автоматизирани с вече съществуващи технологии. 

В годишни доходи това са 2 трилиона долара в САЩ. Ние мислим за технологиите като за изместващи ниско квалифицирани дейности, но дори в работата на високоплатени професии, като финансови мениджъри и дори изпълнителни директори, има значително количество дейности, които могат да бъдат автоматизирани. Виждаме едва началото на тази промяна, предупреждават McKinsey & Co. Засега само 5% от професионалните дейности могат да бъдат изцяло автоматизирани, но скоро в 60% от тях машини могат да извършват над 30% от работата. 

Много проучвания сочат, че висококвалифицираните професиии наистина не са защитени. Да вземем например алгоритъма roboadvice, който може да препоръча продукти за спестяване и вложения по същия начин, както би го направил финансов съветник. Тръмп и роботите Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, както отбелязват повечето анализатори, идва и от притесненията на избирателите за бъдеща загуба на работни места. Дейвид Игнейшъс пише във “Вашингтон пост”, че дълбокият проблем пред САЩ е как да бъде осигурена работа и добри доходи за десетки милиони шофьори на камиони, счетоводители, работници във фабрики и чиновници, чиито работни места ще изчезнат в идните години заради роботи, превозни средства без шофьори и софтуерни системи. В промишлеността 59% от дейностите могат да бъдат автоматизирани, включително 90% от това, което правят, да речем, оксиженистите. В сферата на услугите и храненето 73% от работата може да се извършва от машини. 

В търговията на дребно могат да бъдат изгубени 53% от сегашните работни места. “Белите якички” може да смятат, че няма заплаха за техните работни места, но ако компютрите бъдат програмирани да разбират реч като хората, това може да отнеме 66% от работните места във финансите и застраховането, пише Игнейшъс. Какви ще са последствията за цялостното развитие на света? Като цитира една нашумяла на Запад напоследък книга “Богатството на хората” на Райън Авънт, Стивън Пърлстейн пише във “Вашингтон пост”: Технологиите изместват работниците. Увеличава се неравенството. Глобалният икономически растеж се забавя. Бунт на популизма. 

Тези прогнози за следващите 20 години постоянно обрастват с нови и нови академични и журналистически изследвания. С усложняването на изкуствения интелект и софтуера напредналите икономики са изправени пред перспектива да има твърде много работници и твърде малко работа за тях. Това ще доведе до разтваряне на ножицата в доходите между високоплатени и квалифицирани работници и увеличаваща се маса от хора без умения, чиито надници ще намаляват. Икономическият растеж ще зацикли, а нарастващите напрежения край малцината makers and takers ще доведе до политически сътресения. 

Ще стане все по-скъпо за все повече работници да платят за образование и квалификация, които биха им дали възможност да успеят в хайтек икономика. По-ниско растящите плодове на образованието вече са събрани, пише Пърлстейн. Той обаче оспорва прогнозите, че технологичният бум ще изяде работните места на милиони. Съзидателно разрушение Технологичните скептици казват, че счетоводител, изместен от интелигентен софтуер, едва ли ще стане софтуерен специалист. Така е - но не такива са всъщност очакванията към наместването на пазара.

 Счетоводителят усъвършенства уменията си, за да стане експерт-счетоводител, той става статистик, статистикът става преподавател по математика, той пък става софтуерен специалист, който създава още по-добър счетоводен софтуер. В пазарната икономика никой не планира тези процеси - те са въпрос на естествена динамика. Увеличението на производителността в аграрния сектор например води до вълна от миграция на фермери към градовете. Така се увеличава работната ръка за индустрията, която постепенно става толкова производителна, че можем да си позволим да купуваме повече здравеопазване и образование. Сега сме на гребена на нова вълна от “съзидателно разрушение”. Факт е обаче, че никой не може да каже откъде ще дойдат новите работни места, смята Пърлстейн.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти