България ще настоява пред ЕС да си запази земеделските субсидии
31.05.2018 | 09:30
econ.bg
България ще настоява пред ЕС да си запази земеделските субсидии
В предстоящите преговори България ще настоява намалението на бюджета за страната ни да не бъде над досега определеното орязване с 0.79%

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще представи в парламента хода на европейските дебати по новата обща селскостопанска политика, която ще се прилага в следващия програмен период. Тези дебати са важни, тъй като засягат финансирането на земеделието, предаде БНР.

Изслушването на Порожанов в Народното събрание е броени дни преди всички земеделски министри от страните-членки на ЕС да се съберат за неформално заседание в София, на което отново ще обсъдят промените в бъдещата селскостопанска политика. Не всички промени са уточнени, но е сигурно, че парите за земеделие ще бъдат намалени.

В предстоящите преговори България ще настоява намалението на бюджета за страната ни да не бъде над досега определеното орязване с 0.79%. За редица други държави свиването на бюджетите е с близо 4 на сто. Разликите при свиването на парите при отделните държави са свързани с политиката на сближаване, но голяма част от старите страни - членки, при които намаляването на бюджетите е най-сериозно, се противопоставят на промяната. Дори и при тези проценти обаче до уеднаквяване на субсидиите няма да се стигне.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти