Великобритания ще строи своя първи космодрум в Шотландия
16.07.2018 | 12:40
econ.bg
Великобритания ще строи своя първи космодрум в Шотландия
За целта вече са отпуснати 2,5 млн. английски лири за предварителни проучвания като най-вероятно американската самолетостроителна и авиокосмическа компания “Локхийд Мартин” ще бъде основен партньор

Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум в Шотландия, съобщава БиБиСи. Избраният терен се намира в близост до Съдърланд, край северните брегове на Шотландия.

За целта вече са отпуснати 2,5 млн. английски лири за предварителни проучвания като най-вероятно американската самолетостроителна и авиокосмическа компания “Локхийд Мартин” ще бъде основен партньор. Британците са оптимистично настроени и планират да започнат изстрелвания от площадката още през следващото десетилетие.

„Решението за строежа на първия британски космодрум е невероятна новина за региона и за Шотландия като цяло. Космическият сектор е във възход и ние бихме желали този регион да бъде готов да се възползва от икономическите ползи, които подобна фантастична инициатива ще създаде“ , заяви Шарлът Райт, изпълнителен директор на шотландската правителствена агенция (HIE), натоварена с реализирането на проекта.

“Локхийд Мартин” не крият плановете си, в случай на реализация на проекта, да преместят изстрелванията на своята ракета „Електрон“ от Нова Зеландия в Шотландия. Ще бъде разработена и британски вариант на ракетата, част от която ще се произвежда в Обединеното кралство. Лондон обмисля от повече от десетилетие въпроса за изграждането на собствен космодрум и вече промени законодателството, за да направи проекта възможен.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти