Газовата връзка с Турция ще бъде открита в края на месеца
12.06.2018 | 12:40
econ.bg
Газовата връзка с Турция ще бъде открита в края на месеца
На път за Израел Борисов днес е в Турция в отговор на поканата на Йълдъръм да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод

Разширената двупосочна газова връзка с Турция ще бъде открита до края на този месец, е съобщил премиерът Бойко Борисов на среща с турския си колега Бинали Йълдъръм, разказаха пред "Дневник" членове на правителствената делегация.

На път за Израел Борисов днес е в Турция в отговор на поканата на Йълдъръм да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод (TANAP).

Изпълнени са всички строително–монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15.7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в обратна посока - от Турция към България, е казал Борисов.

Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистното съоръжение "Недялско" е ключово за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, е подчертал Борисов

Българският премиер е информирал турския си колега за срещатата си с президента на Русия Владимир Путин и за получената от него информация за руско-турските разговори за отклонение на тръбата от газопровода "Турски поток" към България.

Бинали Йълдъръм е подчертал, че отношенията между България и Турция са специални и двете страни са пример за добри съседи, които си помагат и се уважават. Той е отбелязал растежа на двустранните икономически отношения, традиционно добрите връзки в туризма и е благодарил на Борисов за политиката спрямо мигрантите.

И двамата премиери са отбелязали отношенията на толерантност и уважение между християните и мюсюлманите от български произход в двете държави, пример за което е и реставрацията на българската Желязна църква в Истанбул с финансиране от турската държава, чието откриване беше по-рано тази година.

"Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това аз на всички срещи по Западните балкани повтарям думата "мир"", е казал българският министър-председател.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти