Гърция получи последните 15 млрд. евро от спасителните програми
07.08.2018 | 10:25
econ.bg
Гърция получи последните 15 млрд. евро от спасителните програми
През юни финансовите министри на страните от еврозоната договориха последните елементи за излизане на Гърция от продължилата осем години спасителна програма

Гърция получи в понеделник вчера последните 15 милиарда евро от продължилите 8 години спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

"Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", заяви изпълнителният директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Той призова настоящото и бъдещите правителства в Атина да не отменят икономическите реформи, благодарение на които Гърция ще излезе на 20 август окончателно от спасителните финансови механизми.

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) уточни вчера, че 9.5 милиарда евро от заема ще бъдат използвани за създаването на кешов буфер, който да помогне на Гърция да покрие финансовите си нужди за близо две години. Останалите 5.5 милиарда евро ще отидат за изплащането на част от значителния дълг на страната.

По думите на ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг направеното плащане показва, че "Гърция е изминала дълъг път" през трите години на спасителната си програма, а "отдадеността и тежката работа на гръцкия народ сега се изплащат".

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти