Да се удвои бюджетът на ЕС за цифровизация, настоя еврокомисар Мария Габриел
20.02.2018 | 15:00
econ.bg
Да се удвои бюджетът на ЕС за цифровизация, настоя еврокомисар Мария Габриел
По повод намеренията на Франция да въведе законодателство срещу "фалшивите новини" комисарят посочва, че трябва да се избягва фрагментираният подход, и призовава да не се прибързва

Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече конкурентоспособност във високите технологии, заявява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за френския ежедневник "Лез Еко".

В контекста на предстоящите дискусии за бъдещия бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г. Европа трябва да демонстрира силни амбиции, за да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютрите, посочва еврокомисарят. Смятам, че трябва да удвоим европейските средства за цифровизация от 35 млрд. евро на 70 млрд. евро, допълва Мария Габриел.

Тя изразява надежда, че преди лятото ще се постигне споразумение между правителствата в Съвета по предложената от Еврокомисията реформа, свързана с авторското право. Това е решаващо за страните ни. Ако искаме качествена журналистика и справедливо заплащане за творците ни и хората на изкуството, трябва да им дадем необходимите инструменти за справедливо разпределение на добавената стойност в цифровата икономика, коментира Габриел.

По повод намеренията на Франция да въведе законодателство срещу "фалшивите новини" комисарят посочва, че трябва да се избягва фрагментираният подход, и призовава да не се прибързва. Мария Габриел припомня, че през януари беше създадена експертна група на високо ниво, която трябва да даде дефиниция на "фалшивите новини" и да посочи добрите практики и мерки на европейско равнище за справяне с тях.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти