ЕК предлага увеличение на минималните държавни помощи за фермери
07.03.2018 | 11:30
econ.bg
ЕК предлага увеличение на минималните държавни помощи за фермери
Помощта de minimis се изплаща от държавния бюджет като целта е да подпомага фермерите, най-често в кризисни ситуации, без да минава през процедури за уведомление на ЕК

Държавите-членки на Европейския съюз ще имат възможност да изплащат минимални държавни помощи в областта на селското стопанство, известни като de minimis, до 25 хил. евро на едно стопанство в период от три години. Това ще се случи, ако бъде прието новото предложение на ЕК за промени в правилата за изплащане на тези средства. Сега сумата, която всеки фермер може да получи по тази схема е 15 хил. евро за период от три години.

Помощта de minimis се изплаща от държавния бюджет като целта е да подпомага фермерите, най-често в кризисни ситуации, без да минава през процедури за уведомление на ЕК. Въпросното финансиране обаче има заложен максимален праг с цел да се гарантира, че по този начин няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.

В пакета от промени, които ЕК предлага сега, освен увеличението на тавана на тези плащания, трябва да бъдат включени и други две правила. Едното от тях е, че един селскостопански отрасъл не може да получи повече от 50% от всички изплащани помощи de minimis през годината. Отделно от това се предлага да бъде създаден централен регистър за изплатените средства, което цели опростяване на наблюдението при разпределението на помощите.

В момента предложението на ЕК е на етап обсъждане със заинтересованите страни, което ще продължи до 16 април. Очаква се то да бъде прието през лятото след обсъждания с националните правителства. В официалното изявление на комисията се казва, че ЕК "отговаря на призива на държавите-членки" да се увеличи тавана на помощта, която ще им даде възможност да разпределят средства в по-голям мащаб и по-бързо, без да преминават процедура по уведомление.

"De minimis се оказа особено полезна във времена на криза, тъй като позволява по-бърза реакция в помощ на земеделските стопани, за да преодолеят спешни ситуации като например временни ликвидни затруднения", се казва в изявлението на комисията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти