Експерти започнаха изготвянето на Кодекс за поведение срещу фалшивите новини в ЕС
30.05.2018 | 16:00
econ.bg
Експерти започнаха изготвянето на Кодекс за поведение срещу фалшивите новини в ЕС
Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната индустрия, медиите, гражданското общество, проверители на факти (т.нар. фактчекъри) и академичната общност

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел свика вчера в Брюксел първото заседание на Форума за разпространението на дезинформация онлайн, който беше предложен от нея като част от пакета мерки на Европейската комисия за борба с явлението, представен през април.

Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната индустрия, медиите, гражданското общество, проверители на факти (т.нар. фактчекъри) и академичната общност. Основната задача на форума е да изработи Кодекс за поведение относно дезинформацията онлайн.

Структурата на форума е двустепенна – работна група и борд. Водещата задача на работната група, в която влизат представители на онлайн платформите и рекламната индустрия, е да изготви проекта на Кодекса за поведение. След това бордът, който е формиран от представители на печатните и електронните медии, гражданското общество, фактчекъри и представители на академичната общност, ще предложи ключовите индикатори за изпълнение, базирани на деветте цели, определени в пакета на Европейската комисия от април. Изработеният Кодекс за поведение трябва да бъде готов до юли и представен на Европейската комисия.

От август до октомври Форумът за дезинформацията онлайн ще насърчи компаниите да въведат в практиката си кодекса и ще информира Европейската комисия за резултатите от работата си. От ноември до декември ще представи цялата налична информация с оценка на напредъка в постигането на деветте цели.

"Със започването на Форума за дезинформацията онлайн изпълняваме още един ангажимент в борбата ни с това явление, което не познава граници и мащаби. Очаквам към Кодекса за поведение, който форумът ще изготви, да се присъединят възможно най-голям брой онлайн платформи и заинтересовани лица", каза Габриел. "Надявам се доброволните мерки, които кодексът ще предложи, да постигнат резултати. През декември ще оценим прогреса и ще преценим има ли значителни подобрения или е необходимо адаптиране на кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер", допълни тя.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти