КЗП е извършила 350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти
29.01.2018 | 11:45
econ.bg
КЗП е извършила 350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти
Маргаритов припомни, че проверките на Комисията в зимните курорти стартираха още през декември

350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата седмица. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в „Преди всички” по БНР.

През януари присъствието на КЗП на терен е много по-засилено, тъй като това е разгарът на зимния сезон и курортите вече са пълни. 

„Има нещо, което е симптоматично, но може би засега се среща в по-малко случаи, отколкото в минали години – обектът се рекламира като СПА хотел или като много по-звезден, отколкото е по удостоверение за категоризация, а не е в състояние да предложи услугите, заради които хората понякога избират точно такова място за настаняване”, даде пример Маргаритов. 

Той изрази предположение, че в някои от случаите е възможно хотелиерите да се надценяват, като си мислят, че ще могат в движение да откликнат на очакванията и потребностите на своите клиенти, но това няма как да стане. „Затова и законът въвежда точно определени и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива  своята категоризация”, коментира председателят. „Надявам се, че поне в рамките на това, което и ние можем да направим като съдействие по отношение на потребителите, тези хотелиери ще са в състояние да компенсират своите клиенти с друг тип услуги или с някакви добри практики, които в крайна сметка няма да доведат до голямо разочарование”, добави той.  

Председателят на КЗП посочи, че Комисията има все по-голяма успеваемост в случаите на предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти от типа на апартаментните комплекси. При проверките през миналата седмица е установено именно такова нарушение – липса на категоризация в обект, който има около стотина апартамента, а някъде около половината са били категоризирани. 

Маргаритов припомни, че проверките на Комисията в зимните курорти стартираха още през декември. Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали периоди са констатирани нарушения, за да се установи дати несъответствията са преодолени и търговците са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона. Проверки са направени и на съоръженията и ски пистите преди да стартира работата им, продължават и сега.

„Всичко е наред, дано така да бъде и занапред. Положени са необходимите усилия, за да може както техническата изправност на съоръженията да е факт, така и онова, което за потребителите също е не по-малко важно – правото на информация, обявяването на цените. А когато говорим, за ски пистите – също условията и степента на трудност на различните писти и участъци по тях”, каза още Маргаритов. 

Проверките на КЗП в планинските курорти ще продължат до кроя на сезона. Те ще се извършват както по сигнали на потребители, така и по кампанията на контролния орган.

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти