Китай обмисля да отпусне контрола върху чуждите стратегически инвестиции
31.07.2018 | 10:45
econ.bg
Китай обмисля да отпусне контрола върху чуждите стратегически инвестиции
Тази година Китай отбелязва 40-та годишнина от реформите и политиката за отваряне към света и страната предприема редица мерки за разширяване на отварянето

Китайското министерство на търговията поиска в понеделник общественото мнение за ревизираните мерки, касаещи чужди инвеститори със стратегически капиталовложения в китайски компании, чиито ценни книжа се котират на фондовата борса.

„А-акциите, придобити от чуждестранни инвеститори чрез стратегически инвестиции не са търгуеми за срок от 12 месеца.", се посочва в преразгледаните от министерството правила. Според настоящите наредби с подобни акции не може да се търгува в продължение на три години. Новите правила са знак, че страната има намерение да отпусне надзора над чуждите стратегически инвестиции. Поправките също разхлабват контрола върху изискванията за чуждестранни инвеститори, като изискването за стратегически инвестиции в китайски компании, регистрирани на борсата, е чуждите компании да притежават реални задгранични активи за не по-малко от 50 милиона щатски долара или да управляват такива за не по-малко от 300 милиона долара. Според настоящите правила, чуждите фирми трябва да притежават активи за не по-малко от 100 милиона долара или да управляват такива за не по-малка от 500 милиона долара.

Поправките бяха направени с цел „да се разширят каналите за използване на чуждестранни инвестиции и да се насърчи стабилното развитие на китайския пазар на ценни книжа", се казва в изявлението на Министерството на търговията.

Обществеността може да даде своите препоръки за проекта до 29 август 2018 г.

Тази година Китай отбелязва 40-та годишнина от реформите и политиката за отваряне към света и страната предприема редица мерки за разширяване на отварянето.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти