МВФ препоръча на България да повиши доходите
23.02.2018 | 11:40
econ.bg
МВФ препоръча на България да повиши доходите
Препоръки за вдигане на доходите България получи и от Брюксел. Финансовият министър Владислав Горанов пък вече обяви, че има намерение чрез вдигане на минималната заплата да притиска нагоре и останалите доходи

България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това е заключението на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд (МВФ).

Демографската ситуация може да доведе до рискове пред фискалната система в дългосрочен план, смятат експертите от фонда. Според МВФ доходите в България са наполовина спрямо средноевропейските. В дългосрочен план се очаква забавяне на икономиката, която е близо до потенциала си.

Всичко това, съчетано с демографските тенденции - като застаряването на населението, може да подложи на натиск бюджета. От фонда препоръчват повече инвестиции в здравеопазване и образование и подчертават, че често уменията на хората в трудоспособна възраст не отговарят на нуждите на пазара на труда.

От фонда допълват, че са необходими още усилия в сферата на правосъдието и борбата с корупцията.

Препоръки за вдигане на доходите България получи и от Брюксел. Финансовият министър Владислав Горанов пък вече обяви, че има намерение чрез вдигане на минималната заплата да притиска нагоре и останалите доходи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти