При пътуване в чужбина ще получаваме телефонния номер на денонощната линия на МВнР
07.08.2018 | 11:25
econ.bg
При пътуване в чужбина ще получаваме телефонния номер на денонощната линия на МВнР
Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет

От днес всеки български гражданин, притежаващ СИМ-карта на български мобилен оператор, при влизане на територията на чужда държава ще получава кратко текстово съобщение с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в Министерството на външните работи, на която може да потърси помощ в случай на извънредна ситуация.

Съобщението ще бъде получавано, веднага щом абонатът попадне в роуминг. Към тази инициатива на Министерството на външните работи с готовност се присъединиха трите национални мобилни оператора, в знак на подкрепа към усилията за подобряване на административното обслужване и по-ефективна защита на българските граждани в чужбина.

Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет. При повикване на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР разговорът ще бъде таксуван според тарифния план на абоната.

Според министъра на външните работи Екатерина Захариева заплахите за сигурността в съвременния свят, свързани с природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици, безредици, бунтове и други, които често засягат и български граждани, изискват оказването на специализирана помощ и често незабавна реакция от страна на българските институции.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти