Авторите на 6 проекта ще се борят за голямата награда на „Иновация в действие“
30.05.2018 | 15:15
econ.bg
Авторите на 6 проекта ще се борят за голямата награда на „Иновация в действие“
Общо над 170 кандидати от България и чужбина се включиха в четвъртото издание на академия „Иновация в действие“ 2017/2018

Известни са шестимата финалисти в конкурсната част на инициативата „Иновация в действие“. На 6 юни 2018 г. те ще представят своите проекти пред членовете на журито, което ще избере трите най-добри проекта. Церемонията по награждаването на победителите ще се проведе същия ден, веднага след края на журирането. 

Наградите, за които авторите на проектите ще се състезават, са: Първа награда - участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2018 година, Втора награда - Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, и Трета награда - Курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.  

Общо над 170 кандидати от България и чужбина се включиха в четвъртото издание на академия „Иновация в действие“ 2017/2018. Най-младият участник, предал проект, е в 10 клас от Варна, а най-възрастният е 55-годишна дама, която в момента се обучава в магистратура. 

Организаторите коментираха, че изборът на най-добрите шест проекта е бил изключително труден. Тази година участниците трябваше да развиват идеи в три основни направления, а именно „Иновации за ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование“. Сред едни от най-интересните проекти  бяха обучение на служители чрез виртуална реалност, използване на 3D технологиите, създаване на бижута от рециклирани мобилни телефони, геотермални електрически централи, настолна игра с български митове и легенди, приложения за дигитализация на българския език в чужбина. 

В предварителната селекция на проектите се включиха 15 експерта от различни сфери, които, освен с професионална оценка, помогнаха на всички участници с обратна връзка и препоръки.

Финалната дума в избора на победителите ще бъде на експертното жури. То се състои от утвърдени имена от различни сфери на бизнеса. Председател на журито е Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД и генерален мениджър на Група „Солвей“ за България, а членове са Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД; Стефан Делайе, председател на Борда на директорите на Havas Group България, както и председател на Френско-българската търговска и индустриална камара; Дидие Щосел, изпълнителен директор и заместник-председател на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group; и Цветелина Тенева, основател на The Business Institute.

През 2017/2018 г. организаторите надградиха академия „Иновация в действие“, като включиха в програмата и добротворчеството. С участието си в Академията всеки курсист имаше възможност да подкрепи една благородна кауза, за която вярва, че най-много има нужда от съдействие. В рамките на работилниците участниците от София избраха да подкрепят проекта „Заедно в час“, а тези от Варна и посредством онлайн платформата подкрепиха Социалната чайна във Варна.

Академия „Иновация в действие“ е проект на „Солвей Соди“ АД и стартира през 2012 г. През 2016 г. към инициативата се присъединява и „Аурубис България“ АД като основен партньор. „Иновация в действие“ се развива в две фази – Академия и състезателна част. Всеки студент или завършил в последните пет години има право да кандидатства за включване в обучителната част, като само 100 от всички кандидати са одобрени. С помощта на утвърдени специалисти и експерти в областта на иновациите и предприемачеството участниците в Академията се научават как да създадат проект, както и как да го направят финансово устойчив и значим, за да доведе до реален ефект за обществото. 

Състезанието дава шанс на завършилите академията да разпишат свой проект и да кандидатстват за награди, предоставени от организаторите. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти