Китай засилва глобалната широколентова връзка с нова сателитна мрежа
12.03.2018 | 11:25
econ.bg
Китай засилва глобалната широколентова връзка с нова сателитна мрежа
Китай планира да изстреля в ниска орбита повече от 300 сателита, които ще предоставят глобални комуникационни услуги, като първият от тях ще излезе в орбита тази година

Ерата на съобщения от сорта на „този номер е недостъпен" ще приключи с откриването на съзвездие от стотици комуникационни сателити, съобщава Китайската централна телевизия.

Китай планира да изстреля в ниска орбита повече от 300 сателита, които ще предоставят глобални комуникационни услуги, като първият от тях ще излезе в орбита тази година. Цялото „съзвездие" се очаква да бъде завършено през 2023 г. Наречено „Hongyan" (дива гъска) „съзвездието" е проектирано с цел да отговори на търсенето на интернет услуги, включително по-бърз и по-стабилен глобален широколентов достъп.

Началникът на Китайската академия за космически технологии Джан Хунтай каза, че Hongyan е съставен от 54 основни сателита, а крайната мрежа ще съдържа повече от 300. Първият тестови сателит ще бъде разположен в орбита през 2018 г, добави той. Това сателитно съзвездие се очаква да има широко комерсиално приложение, включително интернет услуги, подобрени навигационни системи и наблюдение на атмосферата и океаните.

След като бъде завършено, комуниканционната му мрежа ще заеме мястото на базовата мрежа и позволи на мобилни телефони да бъдат свързвани на всяко кътче от планетата, в отдалечена пустиня или пък в морето, според Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASC).

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти