Малки и средни предприятия ще могат да се листват на БФБ с ваучери
13.07.2018 | 12:40
econ.bg
Малки и средни предприятия ще могат да се листват на БФБ с ваучери

Малките и средните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса. Стартът на пилотната ваучерна схема беше даден днес от председателя на Съвета на директорите на Борсата Васил Големански, председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Очаква се приемът на първите заявления да започне от септември, предаде БГНЕС.

Ваучерите са на стойност 50 000 лева и ще са валидни 9 месеца. През този период фирмите ще трябва да получат проспект за емитиране на ценни книжа от Комисията за финансов надзор и да осъществят първата емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез Фондовата борса. Компаниите ще подават заявления за листване на БФБ-София в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Общите условия вече са публикувани на сайта на агенцията. Предвиденият бюджет за ваучери е 2 млн. евро и се осигурява по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при успешно набран капитал в размер не по-малък от 500 000 лева. "Подобна схема се реализира за първи път в България. Нейната цел е дадем стимул не само на малките предприятия, но и на капиталовия пазар.

В случай, че схемата заработи, ще бъде осигурен допълнителен капитал", обеща заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.Той уточни, че работата по програмата е започнала преди повече от година и се е очаквала с голям интерес. "Радвам се, че схемата е уникална не само за България, но и за ЕС. В момента Брюксел обсъжда въвеждането на подобни програми за стимулиране на малкия и среден бизнес. В този смисъл ние изпреварихме политиките в Европа. Фирмите ще имат изключително опростена процедура и в рамките на десетина дни ще получават отговори за кандидатстването", отбеляза зам.-министърът.

"Уникалното в случая е, че се използват безвъзмездни средства. Фирмите ще получат печалба след листването най-малко десет пъти над стойността на ваучера по програмата. Също бих искал да подчертая за важността на тази програма на капиталовия пазар. Знаете, че през последните години имаме на година по една нова компания, която излиза на Борсата. Тази програма, само с първоначалния бюджет от 1,6 млн. лева, поне 32 компании биха излезли да листват. Сроковете са важни и не бива да се губи време за развитието на капиталовия пазар", отбеляза председателят на икономическата комисия в парламента Делян Добрев.

„Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира повече компании да набират капитал през борсата. Чрез тази процедура компаниите ще имат възможност да наберат допълнителен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, отбеляза Васил Големански. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти