Оливие Маркет: Убеден съм, че споразумението с НЕК и мерките на правителството ще стабилизират енергийния сектор
08.12.2015 | 17:04
Оливие Маркет: Убеден съм, че споразумението с НЕК и мерките на правителството ще стабилизират енергийния сектор
Смятам, че министерството работи в правилната посока за решаване на проблема с дефицита, смята директорът на АES България

 

От януари 2015 година, Оливие Маркет е изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България. Преди това е бил вицепрезидент Бизнес Развитие на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република.  Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация.

Преди преместването му в България, Оливие Маркет е бил мениджър Бизнес Развитие за ЕЙ И ЕС Америка, директор Бизнес Развитие ЕЙ И ЕС Сингапур и вицепрезидент Бизнес Развитие за ЕЙ И ЕС Бразилия и Доминиканска Република.

1.     Как виждате средата за правене на бизнес в България?

Дойдох в България преди 1 година и за този период мисля, че правителството предприема много добри стъпки за подобряване на бизнес климата. То налага нови правила, които правят пазара по-прозрачен. Инвеститорите желаят да виждат именно това – стабилност, предвидливост и открит диалог. Според мен диалогът ни с правителството е изключително открит и прозрачен и бих казал, че бизнес климатът в страната е добър и се подобрява постоянно.

Колкото до енергийния сектор в частност, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екипът ѝ свършиха много работа, а самият парламент също. Фокусираните усилия за разрешаването на проблемите с дефицита в енергийната система ще окажат благоприятно въздействие върху цялата икономика. Ние като компания вече допринесохме за разрешаването на проблемите в сектора – вече се споразумяхме с правителството за намаляване на изкупната цена на електроенергията от ТЕЦ „AES Гълъбово“. Намаляването на цената ще спести на НЕК около 50 милиона лева годишно и общо 550 милиона лева до края на договора за изкупуване на електроенергия, който изтича през 2026 г.

Убеден съм, че всички мерки, взети от правителството, ще доведат до стабилизация на енергийния сектор и до възстановяването му като гръбнак на българската икономика.

2.     Успявате ли да комуникирате успешно с Министерството на енергетиката и местния регулатор? Те подкрепят ли дейностите ви?

Ние сме дългосрочен инвеститор в страната и за нас открития, прозрачен и взаимноизгоден диалог с властите е много важен. Към момента мисля, че той е налице.

При работата си с Министерството на енергетиката ние се фокусираме върху една обща цел – да създадем по-пазарна, прозрачна и устойчива енергийна система. Мисля, че министерството има ясен подход, ориентиран към постигане на конкретните цели, както и че следва стриктно плана за осъществяването на реформите в сектора.

Мисля, че регулаторът (КЕВР) е изключително професионално административно тяло, което опитва да управлява енергийния сектор по начин, който отразява интересите на всички страни – производителите, доставчиците и потребителите на електроенергия. За мен най-важният елемент за устойчивостта в енергийния сектор е подобряването на финансовото състояние на НЕК и разрешаването на проблемите с ежегодния дефицит на компанията. Аз мисля, че се извършват правилните ходове в тази насока.

3.     Либерализацията на пазара ще бъде ли от полза за вас?

Либерализацията на пазара е част от необходимите мерки за гарантирането на съвременното развитие на сектора.

AES наблюдава изключително внимателно въвеждането на реформите, които ще създадат либерален пазар. Ние можем да продаваме електроенергия на свободния пазар, ако се въведат конкретни механизми, адресиращи флуктуациите на приходите, което ще ни позволи да изпълняваме задълженията си към кредиторите ни и останалите трети страни, както и да покрием направените инвестиции в размер на 1,3 милиарда евро. Такива механизми са имплементирани в няколко европейски страни. Тяхната задача е да компенсират разликата между пазарната цена и договорената цена за закупуване на електроенергия.

4.     Мислите ли, че либерализацията ще увеличи цената на електроенергията за потребителите?

Не мисля, че има сериозен експерт, който може да каже каква точно ще бъде крайната цена на електроенергията след либерализацията на пазара. Това, което мога да кажа от днешната перспектива, е, че цената ще отразява търсенето и предлагането, което е най-справедливият начин за определяне на цената на електроенергията.

В часовете, когато има пикови стойности на търсенето, е нормално цената да се покачи. Но съвременните технологии позволяват на големите потребители на електроенергия лесно да разрешат този проблем посредством съхраняване на електроенергия, закупена на ниски цени, която използват когато цените са високи. AES е световният лидер за производство на устройства, съхраняващи електроенергия. Технологията на батерията на нашето устройство Advancion® е с качество, гарантирано от най-добрите доставчици в света, и предоставя доказана разполагаемост и мащабируем дизайн, който предлага възможността да нараства според нуждите на енергийните пазари.

AES понастоящем предлага енергийно хранилище с капацитет от 86 мегавата, което е еквивалента на 172 мегавата гъвкави ресурси, които са в употреба в САЩ и Чили. Два нови проекта за изграждане на батерии ще бъдат започнати до края на годината в Обединеното кралство и Холандия. Всеки от тях предоставя хранилище за до 10 мегавата, което е еквивалента на 20 мегаватов гъвкав ресурс. Освен това AES изгражда четири нови проекта – два в САЩ, един в Чили и един във Филипините, а четири други в САЩ, Доминиканската република и Великобритания са в крайна фаза. Изграждащите се устройства ще предоставят капацитет за съхраняване на електроенергия до 298 мегавата, което е еквивалента на 596 мегавата гъвкави ресурси.

Ще бъдем повече от радостни да имплементираме тази прекрасна технология и в България.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти