Авиационният бизнес пред криза
06.06.2018 | 10:10
econ.bg
Авиационният бизнес пред криза
Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която представлява 280 авиолинии, прогнозира, че годишната печалба в индустрията ще е 33,8 млрд. долара, което е с 12% по-ниско от предходната прогноза за печалба от 38,4 млрд.

Водещи авиокомпании прогнозират спад на печалбите в сектора през 2018 г. заради поскъпването на петрола, покачването на лихвите и нарасналото геополитическо напрежение. Авиопревозвачите предупреждават, че това ще създаде риск за дейността им, съобщават световните агенции.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която представлява 280 авиолинии, прогнозира, че годишната печалба в индустрията ще е 33,8 млрд. долара, което е с 12% по-ниско от предходната прогноза за печалба от 38,4 млрд. От международната асоциация подчертават, че очакват средната доходност от пътник да се увеличи с 3,2% тази година. Това ще бъде първото увеличение в тази категория от 2011 г., като тенденцията се дължи на ръста на световната икономика.

Александре де Джуняк, главен директор на IATA, определи 2018 г. като "тежка", но по думите му компаниите в сектора са оперирали успешно. Това заяви той по време на годишната конференция на асоциацията, като добави, че голяма част от спада на печалбата е предизвикана от високата цена на петрола.

Печалбите на авиокомпаниите биха покрили високите капиталови разходи в индустрията за 4-та поредна година, ако групите в сектора продължават да привличат инвестиции за изпълнението на полети до нови дестинации и изграждането на инфраструктура. Въпреки това ситуацията в сектора е напрегната, отбелязват от IATA.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти