Турският финансов министър ще опита днес да успокои чуждите инвеститори
16.08.2018 | 13:30
econ.bg
Турският финансов министър ще опита днес да успокои чуждите инвеститори
Лирата изгуби близо 40% от обменната си стойност спрямо долара тази година и в момента се търгува малко под 6 лири за долар. Това е подобряване на позициите ѝ спрямо понеделник, когато тя се обезцени до 7.24 лири за долар

Берат Албайрак, 40-годишният министър на финансите на Турция, се изправя днес пред сериозно предизвикателство, защото за следобедните часове е насрочен конферентен разговор с близо 3000 инвеститори и икономисти.

Задачата му е да ги успокои, че страната ще преодолее най-сериозната валутна криза от 2001 г. насам и че институциите, определящи монетарната политика, са достатъчно независими от политическа намеса.

Бивш корпоративен директор в близкия до властта "Чалък холдиг", с докторат по финанси и открит за изслушване на мнение, различно от неговото, той е смятан в страната си за добре подготвен за поста. Но той изненадващо получи поста през юли благодарение на това, че е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган и подобно на него и всички политици в страната твърди, че сегашните събития са резултат на умишлена атака, а не на проблеми в турската икономика.

Поредният пример е от тази сутрин, когато Фахретин Алтун, директор по комуникациите на турския президент, заяви в "Туитър", че страната се бори с "опит за икономически държавен преврат".

Лирата изгуби близо 40% от обменната си стойност спрямо долара тази година и в момента се търгува малко под 6 лири за долар. Това е подобряване на позициите ѝ спрямо понеделник, когато тя се обезцени до 7.24 лири за долар. Но лирата не поскъпна повече, защото САЩ обявиха, че наказателните мита срещу Турция няма да отпаднат автоматично с евентуалното освобождаване на пастор Андрю Брънсън.

Днес Албайрак трябва да убеди участниците в конферентния разговор, че монетарната политика на Турция ще се определя от икономическата реалност и независима централна банка, а не от личното мнение на тъста си, комуто дължи шеметния си възход във властта, коментира "Ройтерс".

Досега публичните му изяви са имали малък положителен ефект върху поведението на пазарите. При назначаването му за министър националната валута за минути изгуби 3% от стойността си, включително заради отстраняването от властта на одобряваните от бизнеса вицепремиер Мехмет Шимшек и финансовия министър Наджъ Агбал.

"Това е, защото е зет на Ердоган. Дори да беше най-подходящият за поста, така се постъпва в страни от Третия свят", коментира Пол Макнамара, директор по инвестициите в GAM London Limited.

Вчерашното поскъпване на лирата се обяснява от анализаторите оновно с решението на централната банка да ограничи ликвидността на лирата и така да повиши лихвите за междубанково заемане и да попречи на банки и големи компании да купуват големи обеми чуждестранна валута, без да пипа основния лихвен процент.

Не е ясно дали и доколко Албайрак има влияние върху тъст си. Преди три месеца - последният път, когато централната банка спешно повиши лихвения процент, се наложи лично тогавашният премиер Бинали Йълдъръм да уверява президента, че драстичните действия са наложителни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти