В Каталуня протестират срещу делото на 12 лидери за независимост
21.02.2019 | 13:30
econ.bg
В Каталуня протестират срещу делото на 12 лидери за независимост
Властите в североизточния регион съобщиха, че около 20 пътища са блокирани, включително магистрала А7, която води към Франция, А2 между Мадрид и Барселона, както и основните входове към каталунската столица

Активисти блокираха пътища днес рано сутринта в Каталуня като част от общата стачка в автономната област срещу процеса над сепаратистките лидер за ролята им в проваления опит за отцепване от Испания през 2017 г., предаде АФП.

Властите в североизточния регион съобщиха, че около 20 пътища са блокирани, включително магистрала А7, която води към Франция, А2 между Мадрид и Барселона, както и основните входове към каталунската столица. Блокада е наложена и над жп трафика.

Еднодневната стачка е свикана от малкия профсъюз Интерсиндикал СSC в знак на протест срещу процеса над 12 сепаратистки лидери, който започна във Върховния съд в Мадрид миналата седмица. Каталунската асоциация на работодателите обаче осъди акцията като „политически мотивирана“.

Процесът срещу 12 каталунски политици, замесени в опита за отцепване на областта от Испания, започна на 12 февруари. Те са обвинени в бунт заради ролята си в драматичния опит за развод с Испания през октомври 2017 г.

Сред липсващите на процеса е Карлес Пучдемон, бивш лидер на Каталуня, който избяга в Белгия, дни след като на 27 октомври 2017 г. доминираният от сепаратисти местен парламент обяви кратко просъществувала декларация за независимост. Испания не съди заподозрени задочно. Поради това основна фигура в процеса е бившият заместник на Пучдемон Ориол Жункерас, който предпочете да остане в родината си. Той е заплашен от присъда до 25 г. затвор.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти