Експерт: Цената на петрола и газа в световен мащаб ще остане без промяна
12.02.2019 | 14:20
econ.bg
Експерт: Цената на петрола и газа в световен мащаб ще остане без промяна
Самюел Фурфари, Брюкселски свободен университет, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria ефекта от трансформацията в енергийния сектор

Впечатляващите промени, през които преминава енергийният сектор, ще бъдат тема на разговор днес от 19:00 часа в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgariа. В ексклузивно интервю Самюел Фурфари, професор по енергийна геополитика в Брюкселския свободен университет, коментира, че трансформацията се дължи на страха от липсата на достъп до енергийни ресурси, който е завладял света през последните 40 години. 

„Опасявахме се, че няма да имаме петрол, че трябва да продължаваме да използваме възобновяеми източници“, споделя Фурфари пред водещата Вероника Денизова. "Благодарение на технологичния напредък разбрахме, че петролът е достъпен не само в Близкия изток. Още по-важен от петрола е природният газ. Оказа се, че имаме резерви от природен газ за над 200 години".

Според Фурфари възобновяемите източници съвсем скоро ще заменят изкопаемите горива, тъй като са много по-евтини от възобновяемите източници. 

"1.2 млрд. души в света нямат достъп до електричество и те не се интересуват от климатичните промени или околната среда. Те просто искат да имат достъп до електричество", допълва професорът. 

Промяната пък би довела до положителни резултати за много страни, прогнозира Фурфари. Въпреки че САЩ са първите, които произвеждат 12 млн. барела петрол на ден, Канада и Австралия също се превръщат в основни играчи в бранша. 

Фурфари смята още, че цената на петрола и газа в световен мащаб ще остане почти без промяна. В Европа ще има леко понижение на цената на газа, коментира той пред Вероника Денизова. 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти