България е 61-ва в световната търговия
03.07.2018 | 12:00
econ.bg
България е 61-ва в световната търговия
По-високата конкурентоспособност на българския износ се дължи предимно на международните компании в страната. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, независимо от произхода на инвестициите

През 2017 г. стойността на българския експорт е достигнал рекордните 30.2 млрд. долара, което издига страната с една позиция нагоре до 61-о място сред износителите по света. Това се вижда от доклад на Българската стопанска камара, който използва данни от общата организация на СТО и ООН International Trade Centre (ITC).

Диверсификацията на пазарите е един от проблемите пред износа ни, пишат експертите от стопанската камара. Според тях стоки като анодната мед, кабелните снопове за автомобили и стоманените тръби за газ се изнасят прекомерно към конкретни единични пазари. В случая експортът на анодна мед е предимно към Белгия и Германия, 55% от кабелните снопове отиват към Турция, а тръбите - към Русия. Като цяло докладът на БСК заключва, че експортът на стоки с по-висока добавена стойност трайно се увеличава, като тук влизат продукти като части в автомобило- и машиностроенето, хладилници и подобни, електроника. Основните дестинации на българския износ с по-голяма добавена стойност са Германия, Италия и Франция. Причината - продуктите се сглобяват и вграждат там и след това се продават по света.

По-високата конкурентоспособност на българския износ се дължи предимно на международните компании в страната. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, независимо от произхода на инвестициите, пише в доклада.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти