Доларът остава близо до 3-годишното дъно, отбелязано миналата седмица
19.02.2018 | 09:30
econ.bg
Доларът остава близо до 3-годишното дъно, отбелязано миналата седмица
Доверието в долара беше разклатено от нарастващите притеснения за бюджетния дефицит на САЩ, който се очаква да достигне до 1 трилион долара през 2019 г. на фона на правителствените разходи и големите съкращения на корпоративните данъци

Доларът намери известно равновесие след стръмния спад от миналата седмица и успя да се задържи над тригодишно дъно спрямо кошницата от шестте основни валути.

Към 7,30 часа българско време индексът на долара спрямо шестте основни валути се стабилизира до 89,045 пункта, което представлява скромно покачване спрямо нивото от миналия петък, когато  затвори сесията на 88,253 пункта, най-ниското ниво от декември 2014 г.

Американската валута е притисната от редица фактори тази година, включително опасенията, че администрацията на президента Доналд Тръмп във Вашингтон може да преследва политика на слаб долар, тъй като други държави започват да намаляват паричната си  политика за подкрепа на икономиката.

Доверието в долара беше разклатено от нарастващите притеснения за бюджетния дефицит на САЩ, който се очаква да достигне до 1 трилион долара през 2019 г. на фона на правителствените разходи и големите съкращения на корпоративните данъци.

Негативни фактори не се очаква да изчезнат скоро, но спадът през последната седмица беше толкова бърз, че някои купувачи загубиха много при опита си да предприемат бързи сделки за разпродажби на зелените пари.

Днес доларът възстанови част от загубите си до 106.330 йени, след като в петък се срина до 105.545 йени, най-ниското ниво от ноември 2016 г.

Еврото остана почти непроменено на ниво от 1.2423 долара, след като в петък единната европейска валута се повиши до тригодишен връх от 1.2556 долара, преди да спадне и да отчете загуба от 0.7 процента. Поскъпването на еврото изигра съществена роля за отслабването на долара тази година.

Паундът и днес остана в сянката на повишения долара от 1.4045 долара за един паунд, след като загуби 0.5 процента в петък.

Австралийският долар поскъпна с 0,3 процента, до 0,7932 американски долара, след като загуби 0,5 процента в края на миналата седмица.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти