Еврото е на най-ниското си ниво от ноември миналата година
28.05.2018 | 10:10
econ.bg
Еврото е на най-ниското си ниво от ноември миналата година
Еврото пропадна, след като след като италианският президент Серджо Матарела отхвърли в неделя кандидатурата на Паоло Савона, критик на единната валута, за поста министър на икономиката

Еврото се срина до шест и половина месечно дъно спрямо долара в понеделник, след като италианският президент се опита да намали притесненията на инвеститорите за политическата криза в страната, въпреки задаващата се перспектива за нови извънредни избори.

Еврото нарасна с 0.45 процента, до 1.1703 долара в понеделник, след като се срина в петък 1.1646 долара, което е най-ниското ниво от средата на ноември 2017 г., когато отчете седмична загуба от над 1 процент.

Единната европейска валута се повиши с 0.45 процента, до 128.065 йени, след потъване в петък до 11-месечно дъно от 127.165 йени.

Еврото пропадна, след като след като италианският президент Серджо Матарела отхвърли в неделя кандидатурата на Паоло Савона, критик на единната валута, за поста министър на икономиката. Двете популистки партии - Движение „Пет звезди" и „Лига", които се опитват да създадат коалиция в Италия, настояват президентът да се съобрази с тяхното искане и да назначи Савона.

Понижението на еврото беше ограничено, тъй като предсрочните избори в Италия изглеждат неизбежни, тъй като крайнодясната „Лига" и антисистемното движение „Пет звезди" се отказаха от плана си да създадат съюз, след като върху избора им за министър на икономиката беше наложено президентско вето.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0,2 процента, до 93,988 пункта, след като достигна 94,248 пункта в петък, което е най-високото ниво от 14 ноември 2017 година.

Зелената валута нарасна в понеделник с 0.05 процента, до 109.400 йени, след като достигна 109.830 йени, след като американският президент Доналд Тръмп заяви в неделя, че американският екип е пристигнал в Северна Корея, за да подготви срещата между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Миналата седмица Тръмп обяви, че най-вероятно няма да има среща на върха между САЩ и Северна Корея, което отслаби апетитът за риск сред инвеститори и помогна на долара да се отдалечи от двуседмичното дъно от 108,955 йени, достигнато миналия четвъртък.

Австралийският долар, който е много чувствителен към рисковите настроения, нарасна с 0,25 процента, до 0,7569 американски долара, след като се понижи с 0,4 процента в петък.

Новозеландският долар се повиши с 0,4 процента, до 0,945 американски долара, след като загуби 0,2 процента в петък.

Канадският долар продължи да трупа загуби в петък и достигне 1,2992 американски долара за за един канадски, което е слабото ниво от 8 май насам. Това представлява спад с 0.8 процента, което се случи, след като цените на суровия петрол в петък се понижиха.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти