За потребителите и служителите на ЧЕЗ нищо няма да се промени след сделката, увери Гинка Върбакова
27.02.2018 | 09:15
econ.bg
За потребителите и служителите на ЧЕЗ нищо няма да се промени след сделката, увери Гинка Върбакова
Гинка Върбакова обясни, че по-голямата част от парите за сделката ще се осигурят с банков кредит, който ще бъде обезпечен с акциите на "Инерком България"

За служителите и потребителите на ЧЕЗ нищо няма да се промени от смяната на собствеността, каза днес по Би Ти Ви собственикът на фирмата, купила българския бизнес за компанията Гинка Върбакова. Тя допълни, че "Инерком България" има капацитет да управлява електроразпределителното дружество, защо купува един работещ бизнес.

"Като собственик ще даваме рамка за развитие, ще следим за ефективността и стабилността. В работата си ще разчитаме на оперативния мениджмънт и управлението на компанията, които се доказаха като добри специалисти", допълни Върбакова.

Тя отказа да коментира цената на сделката, тъй като е конфиденциална. На въпрос как компания с капитал 50 хиляди лева купува бизнес за 2 млрд. лева, Върбакова повтори, че "Инерком България" е създадена специално за участие в процедурата за избор на купувач и като такава може да е с капитал и 2 лева. "Зад нея стоят моите компании, техният опит и активи, които се оценяват на 100 млн. лева", поясни бизнес дамата.

Гинка Върбакова обясни, че по-голямата част от парите за сделката ще се осигурят с банков кредит, който ще бъде обезпечен с акциите на "Инерком България". Тя повтори, че краен собственик на компанията и не работи с офшорки.

За пореден път Върбакова каза, че не познава политици, освен бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче нямала нищо общо със сделката. В заключение, Гинка Върбакова каза, че нямаме намерения да продава ЧЕЗ.

По повод сделката, бившият оперативен директор на българския бизнес на чешката компания между 2011 и 2015 година Петър Баран обяви пред Би Ти Ви, че няма държавен орган, който може да я спре. Той обясни, че не усеща нещо съмнително в твърденията на Върбакова. Петър Баран обясни още, че ЧЕЗ е решила да напусне България и да се насочи към Западна Европа, още през 2016 година, заради конфликти с правителствата и лошата среда в страната.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти