Китай спря доставките на петрол от САЩ
04.10.2018 | 11:45
econ.bg
Китай спря доставките на петрол от САЩ
Новината дойде в разгара на търговската война между САЩ и Китай, които си размениха наказателни мита върху стотици стоки за милиарди долари в последните месеци

Доставките на суров петрол от Съединените щати към Китай "напълно са спрели". Това съобщи президентът на китайската компания China Merchants Energy Shipping (CMES), цитиран от "Ройтерс".

Новината дойде в разгара на търговската война между САЩ и Китай, които си размениха наказателни мита върху стотици стоки за милиарди долари в последните месеци.

Този конфликт бе започнат от САЩ с аргумента за огромния търговски дефицит с Китай и вече удря по започналия едва през 2016 г., но разрастващ се бизнес. Компаниите в азиатската страна, започнали едва преди 2 години да внасят суров петрол от САЩ, засега не правят нови поръчки, обяснява агенцията.

Данни за движението на търговските кораби на Refinitiv Eikon, компанията за финансов риск на "Томсън Ройтерс", потвърждават, че през септември не е имало почти никакви доставки на американски суров петрол до Китай.

За сравнение Китай се бе превърнал за две години във втори по обем вносител на този американски продукт след Канада.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти