На прага на есента плодове и зеленчуци започват да поскъпват
02.09.2018 | 10:20
econ.bg
На прага на есента плодове и зеленчуци започват да поскъпват
На прага на есента плодовете и зеленчуците, чиито сезон е на приключване, очаквано вдигат цените си. Поскъпването обаче засяга и основни продукти като масло и сирене

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се е покачил с 0,32 процента, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Доматите от открити площи са поскъпнали с 4,9 на сто и се продават по 1,07 лева за килограм. Градинските краставици поскъпват с 20,0 процента до 1,20 лева средно за килограм. Картофите поевтиняват с 14,9 на сто и се търгуват на едро по 0,53 лева, цената на зелените чушки се качва с 10,9 на сто до 1,12 лева, а червените чушки поевтиняват с 8,6 на сто до 1,27 лева за килограм. 

При кравето сирене се отчита поскъпване с 2,5 процента и до 6,05 лева за килограм. Кашкавалът тип "Витоша" се купува по 9,93 лева, а олиото - по 1,94 лева за литър. 

Каймата поевтинява с 0,2 на сто и се търгува по 4,57 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама се търгува за 2,26 лева. 

В края на седмицата цената на едро на яйцата е 0,20 лева за брой.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти