Петролът започва седмичната търговия с леко понижение на цените
11.06.2018 | 10:10
econ.bg
Петролът започва седмичната търговия с леко понижение на цените
Сутринта фючърсите на европейския вид суров петрол Brent поевтиняха с 21 цента или с 0.27 процента, до 76.25 долара за барел, спрямо нивата при затваряне на търговията в петък

Цените на петрола спаднаха в понеделник, заради увеличаване на руската продукция и сондажната дейност в САЩ, достигайки най-високата си стойност за повече от три години.

Анализаторите очакват увеличаване на добивите в САЩ, за да започнат да парират усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да задържат производството, което е в сила от началото на 2017 г. и благодарение на което се повишиха значително цените през първата половина на тази година.

Сутринта фючърсите на европейския вид суров петрол Brent поевтиняха с 21 цента или с 0.27 процента, до 76.25 долара за барел, спрямо нивата при затваряне на търговията в петък.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха с 16 цента или с 0.24 процента, до 65.58 долара за барел.

Цените бяха потиснати от увеличения брой на платформите за сондиране в Съединените щати. Според данните на частната консултантска компания Baker Hughes, обявени в петък, броят на петролните кладенци е нараснал с един, до общо 862, което е най-високата стойност от март 2015 година.

Това предполага, че добивът на суров петрол в САЩ, който вече е на рекордно ниво от 10,8 милиона барела на ден, ще се увеличи допълнително.

През следващата година от банката очакват предлагането от ОПЕК да се увеличи повече от очакваното, тъй като е малко вероятно съвместното споразумение между ОПЕК и страните извън картела за намаляване на добивите да бъде продължено през 2019 година.

ОПЕК, заедно с някои производители, които не са от ОПЕК, включително Русия, започнаха да намаляват продукцията си от началото на 2017 г., за да сложат край на глобалния срив на доставките и да подкрепят цените на петрола. ОПЕК и нейните партньори ще се срещнат на 22 юни в централата на картела във Виена, Австрия, за да обсъдят по-нататъшната си съвместна политика.

Междувременно руската информационна агенция Интерфакс съобщи в събота, че производството на петрол в Русия, най-големият производител в света, е нараснало до 11,1 милиона барела в денонощие в началото на юни, от малко под 11 милиона барела през повечето дни на май.

Освен промените в предлагането, силното търсене поддържа цените на петрола.

Закупуването на суров петрол от страна на най-големия вносител Китай остава над 9 милиона барела в денонощие, въпреки неотдавнашния спад от записите.

В Индия, вторият най-голям купувач в света, търсенето на суровината през май се е увеличило с 3,4 процента, в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни от анализа на Министерството на петрола в Делхи, обявено в понеделник.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти