Реколтата се пази по закон от 1974 г. с термина ТКЗС в него, алармира БСП
09.03.2018 | 15:15
econ.bg
Реколтата се пази по закон от 1974 г. с термина ТКЗС в него, алармира БСП
Министърът на земеделието Румен Порожанов отговори, че поема ангажимент да направи проверка и да потърси механизми за по-добро решение

Селскостопанското имущество и реколтата се пазят по отдавна остарял закон от 1974 г., в който има термини като ТКЗС (трудово-кооперативно земеделско стопанство). За това алармира депутатът от БСП Цветан Топчиев по време на парламентарния контрол.

Той настоя Министерството на земеделието да подготви изцяло нов закон, с който да се уреди тази материя.

Министърът на земеделието Румен Порожанов отговори, че поема ангажимент да направи проверка и да потърси механизми за по-добро решение.

Припомни, че според нормативния акт охраната на реколтата и имуществото на фермерите е ангажимент на кметовете и според него това положение трябва да остане. "Контролът трябва да е към общините - пасищната дейност, извеждането на животните през улиците трябва да са ясно регламентирани и контролирани", каза той и препоръча на органите на местна власт да засилят мерките за контрол и да налагат ефективни санкции, за да имат възпиращ ефект.

Законът за опазване на селскостопанското имущество е в сила от 1 октомври 1974 г. и оттогава е допълван и променян 14 пъти, за последно - през ноември 2010 г.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти