Агенция "Фич" може да понижи рейтинга на Великобритания
21.02.2019 | 10:25
econ.bg
Агенция "Фич" може да понижи рейтинга на Великобритания
"Агенция "Фич" вярва, че Брекзит без сделка ще доведе до значителни проблеми пред икономическите и търговските перспективи на Обединеното кралство, поне в краткосрочен план", се посочва в изявление на водещата рейтинговата агенция

Кредитната агенция "Фич" заяви в сряда вечерта, че може да понижи "АА" рейтинга на Обединеното кралство въз основа на нарастващата несигурност относно преговорите между Великобритания и Европейския съюз за оттеглянето на страната от единния икономически блок в края на следващия месец.

"Агенция "Фич" вярва, че Брекзит без сделка ще доведе до значителни проблеми пред икономическите и търговските перспективи на Обединеното кралство, поне в краткосрочен план", се посочва в изявление на водещата рейтинговата агенция, цитирано от телевизия CNBC.

Кредитната агенция също така заяви, че може да понижи и "АА" рейтинга на Английската централна банка, ако вземе решение за намаляване на суверенния "АА" рейтинг на Великобритания.

"За да може споразумението с ЕС за оттеглянето на Великобритания да бъде одобрено от британския парламент до крайния срок, правителството ще трябва значително да разшири подкрепата си", допълни "Фич".

Според кредитната агенция икономическият растеж в Обединеното кралство ще бъде повлиян от резултата от Брекзит. БВП на Великобритания се забави до 0,2% през четвъртото тримесечие на 2018-а година след растеж от 0,6% през предходното тримесечие, като реалният икономически растеж за миналата година беше от 1,4%, отбеляза "Фич".

Ако Великобритания напусне ЕС без търговска сделка и без да бъде намерено решение за границата (между Република Ирландия и Северна Ирландия), страната ще бъде изправена пред рискове от рецесия, която може дори да достигне мащаба от началото на 90-те години на миналия век, когато британският брутен вътрешен продукт спадна с 2% за цели шест тримесечия, прогнозира "Фич".

Агенцията обаче допълни, че понастоящем приема, че ще бъде избегнат Брекзит без сделка, като БВП на страната ще нарасне с 1,6% през тази година и с 1,8% през 2020 година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти