Адемов: Тютюнопроизводителите ще потърсят спасение в сивия сектор
09.11.2017 | 11:30
econ.bg
Адемов: Тютюнопроизводителите ще потърсят спасение в сивия сектор
Вдигането на минималния осигурителен доход от 300 на 480 лв. ще принуди фермерите да минат в сивия сектор, предрече Хасан Адемов

Голяма част от земеделските и тютюнопроизводители вероятно ще потърсят спасение в сивия сектор без никаква социална защита. Това заяви Хасан Адемов в декларация от името на ПГ на ДПС, предаде БГНЕС.

Поводът на декларацията на ДПС е заявеното намерение на правителството да увеличи с 60%, от 300 на 480 лв., минималния размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от началото на 2018 г.

„Странно съвпадение е фактът, че този акт на посегателство върху джоба на земеделския производител и тютюнопроизводител води своето начало от 2009 г. В първото правителство на ГЕРБ минималният размер на осигурителния доход е увеличен от 130 на 240 лв. Като резултат на тази мярка регистрираните земеделски производители намаляха с 30 000 само за една година“, констатира Адемов.

Освен това, той обясни, че темповете за растеж на разходите за социални и здравни осигуровки са несъразмерни спрямо растежа на приходите от продажби от дейността на земеделските производители. В по-голямата си част тези стопанства са семейни и тежестта на разходите за осигуровки расте два-три пъти, обясни депутатът от ДПС.

От 2018 г. при предложения минимален осигурителен доход от 480 лв. размерът на месечните дължими суми за здравно и социално осигуряване е 145 лв., а на годишна база е 1745 лв. или ръст от 690 лв. спрямо 2017 г.

„Голяма част от земеделските и тютюнопроизводители вероятно ще потърсят спасение в сивия сектор без никаква социална защита. Дали този акт на драстично посегателство върху доходите на земеделските и тютюнопроизводителите е случаен или е израз на преднамерено, тенденциозно отношение, е тема за сериозен размисъл. Повторението на това действие е повод за оценка и тя не може да е по-различна от грубо посегателство върху хляба на тези работливи български граждани“, каза още Хасан Адемов.

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти