Американските санкции удариха руските финансови пазари
09.08.2018 | 14:40
econ.bg
Американските санкции удариха руските финансови пазари
Рублата потъна до 2-годишно дъно, акциите на „Аерофлот“ и двете най-големи банки поевтиняха рекордно

Август винаги е бил труден месец за руските финанси и икономика и за руската държава.  Тази година август се очертава проблемен във финансовата област- тя влезе във фаза на свободно падане, след като САЩ обявиха налагането на нови санкции срещу Русия за случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Събитията започнаха вчера, като за деня руската валута поевтиня с 2 рубли спрямо долара, а интересcj към руските държавни ценни книжа падна до годишен минимум. Днес процесът продължава - доларът за първи път от август 2016 година прехвърли границата от 66 рубли, еврото премина 77 рубли.

И това е само при обявяването на първия етап от налагане на санкциите, който трябва да влезе в сила на 22 август. Вашингтон поиска до онември Русия да допусне инспектори на ООН до своите химически обекти или ще въведе втори етап на санкции. Те вече наистина са драконовски - вкючват понижаване на нивото на дипломатически отношения и дори скъсването им, забрана за полети на "Аерофлот" в САЩ и спиране на целия американски износ за Русия.

Дали Москва ще успее да отложи или отмени санкциите и така да нормализира финансово-банковата си система, не е ясно. Ако в следващите дни поевтиняването на рублата и на акциите продължи, страната може да се окаже изправена пред сериозни проблеми. И то преди мерките на Вашингтон да влязат реално в сила.

След като това стана известно, акциите на "Аерофлот" рухнаха с 12%, същото се случи и с акциите на Сбербанк, най-голямата руска банка-спад за два дни над 10%. С това акционерите на банката загубиха 483 милиарда рубли, а техните колеги от БТБ се простиха с 62 милиарда рубли.

Призракът на санкциите удари и пазарът на ДЦК. Министерството на финансите на Русия пусна вчера емисия за 35 милиарда рубли, от нея обаче бяха изкупени книжа за едва 13.5 милиарда рубли. Въпреки бурята на валутния пазар, финансовото министерство продължи активно да купува долари-само вчера сделките бяха за над 16.7 милиарда рубли.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти