Анкара обяви, че ще строи "заедно с Китай" АЕЦ в европейската си част
08.08.2018 | 17:15
econ.bg
Анкара обяви, че ще строи "заедно с Китай" АЕЦ в европейската си част
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обсъди през юни възможността Китай да строи третата АЕЦ в Турция по време на посещението му в Пекин

Китай ще реализира проекта за строителство на трета атомна електроцентрала в Северозападна Турция, заяви днес турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Това съобщи ТАСС, като цитира интервю на Дьонмез за телевизия "Си Ен Ен Тюрк". Коментарите му бяха препечатани и от в. "Йени шафак".

"След изграждането на атомните електроцентрали в Аккую (окръг Мерсин, край Средиземно море) и в Синоп (край Черно море) ще започнем с реализацията на третия ни проект в Тракия. Ще изградим АЕЦ в Източна Тракия заедно с Китай", посочи Дьонмез.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обсъди през юни възможността Китай да строи третата АЕЦ в Турция по време на посещението му в Пекин. Въпросът е бил обсъден и по време на срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с китайския президент Си Цзинпин в Йоханесбург (в рамките на срещата на върха на БРИКС), посочва ТАСС.

През юни, преди смяната на политическата система на Турция, тогавашният министър на енергетиката (и сегашен на финансите) Берат Албайрак каза, че страната му най-вероятно ще построи третата си АЕЦ в европейската си част. През 2015 г. тогавашният министър на енергетиката също допусна възможността за нова централа на около 10 км от България.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти