Безплатни банкови операции за клиентите с ниски доходи в Румъния
22.03.2018 | 16:00
econ.bg
Безплатни банкови операции за клиентите с ниски доходи в Румъния
Любопитното е, че малко клиенти знаят за този закон, а и никоя финансова институция не говори за него

Откриването или закриването на банкова сметка, управлението й, както и основните операции като внасяне или теглене на суми, са безплатни за мнозинството от румънците, съгласно закон, който се прилага от началото на тази година, съобщава в. "Ромъния либера", цитиран от БНТ. Според закона, за който малко клиенти знаят и за който никоя финансова институция не говори, банките нямат право да вземат комисионни от клиенти с доходи доста под средната заплата. Всички румънци, чиито доходи не превишават 2500 леи (1048 лева), се възползват от безплатното обслужване.

Законът прилага разпоредбите на европейска директива от 2014 г., която цели да осигури достъп на "уязвимото" население до най-простите банкови услуги. Европейските власти позволиха на всяка страна да определи понятието "уязвим потребител", а румънските парламентаристи обвързаха това понятие с прогнозираната средна заплата за страната. Така от безплатните банкови операции могат да се възползват лица с доходи не по-високи от 60 процента от средната брутна работна заплата за страната.

Според Националната комисия за прогнози за тази година средната заплата ще бъде 4162 леи (1744 лева), което означава, че законът ще се прилага за доходи под 2500 леи. Законът дава възможност и за безплатно извършване на някои онлайн транзакции.

Нормативният акт, целящ да симулира достъпа до банкови операции, които са необходимост в съвременния свят, се очаква да има съществен ефект в Румъния, където изоставането спрямо останалите страни от ЕС е чувствително и където едва 6 от 10 румънци имат банкова сметка - много по-малко отколкото в Унгария и Чехия или дори България, отбелязва "Ромъния либера".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти