Бъдещият концесионер на летището в София ще трябва да построи нов терминал
29.06.2018 | 14:40
econ.bg
Бъдещият концесионер на летището в София ще трябва да построи нов терминал
Годишните концесионни възнаграждения са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за съответната година, които са свързани с ползването на обекта на концесия

Бъдещият концесионер на летището в София ще трябва да построи трети терминал до десетата година от концесията и да инвестира общо 600 млн. евро в аеропорта. Това съобщава министърът на транспорта Ивайло Московски по време на последното заседание на Министерския съвет, се вижда от публикуваната днес стенограма.

Годишните концесионни възнаграждения са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за съответната година, които са свързани с ползването на обекта на концесия.

Московски уверява, че процедурата изцяло повтаря условията по предишния търг, отменен от служебния кабинет "Герджиков", за организацията на който помагаха Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение 55%. Оценката на техническото предложение с относителна тежест – 45%. Техническото предложение ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталови разходи.

Минималните изисквания към участниците са: да оперират поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно; да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години поне 200 млн. евро и да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 млн. евро.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти