Венецуела изгони делегация на Европейския парламент
18.02.2019 | 13:00
econ.bg
Венецуела изгони делегация на Европейския парламент
Това е първата европейска делегация, поканена от опозиционния лидер, признат от редица страни за временен държавен глава на Венецуела

Испанските евродепутати Естебан Гонсалес Понс, Габриел Мато, Хосе Игнасио Салафранка, Хуан Салафранка, португалският Пауло Ранжел и холандската Естер де Ланхе не са били допуснати на среща с временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Това съобщава един от тях - Гонсалес Понс пред вестник „Ел Мундо“. На евродепутатите са взети паспортите и не им е съобщена причината за изгонването по-късно. 

„Не е  въпросът в това, че не ни пускат да влезем във Венецуела, а в това, че не позволяват на временния президент Хуан Гуайдо да се срещне с когото и да било, който не е от Венецуела. Когато в една страна един диктатор затваря прозорците и гаси светлините, това значи, че преминава от думи към дела. Да живее свободна Венецуела!“, заяви в „Туитър“ Естебан Гонсалес Понс. 

Това е първата европейска делегация, поканена от опозиционния лидер, признат от редица страни за временен държавен глава на Венецуела. Министърът на външните работи Хорхе Ареаса оправда предприетата мярка с това, че пътуването било с конспиративна цел и уточни, че евродепутатите са били предупредени, че няма да бъдат допуснати до срещата. „Правителството няма да допусне европейската крайна десница да смути мира и стабилността в страната“, е заявил той. 

За случилото се съобщи във „Фейсбук" и българският евродепутат Андрей Ковачев, който определи екстрадирането като още едно доказателство за „диктаторския характер“ на режима на Николас Мадуро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти