Все повече българи купуват ваканционни имоти с кредит
24.10.2018 | 15:00
econ.bg
Все повече българи купуват ваканционни имоти с кредит
За пръв път от десетилетие българските купувачи на ваканционни имоти са повече от руснаците, сочат данните на компанията Green Life Development & Resorts за сделките през тази година

За пръв път от десетилетие българските купувачи на ваканционни имоти са повече от руснаците, сочат данните на компанията "Грийн лайф" (Green Life Development & Resorts) за сделките през тази година.

Друга нова тенденция е покупката с кредит - около 20% от покупките през годината, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на компанията Теофил Петров. Освен това българските купувачи вече са готови да сключват сделки и на зелено, изчаквайки средно 18 месеца от първата копка до въвода във владение.

Дружеството развива ваканционни комплекси от закрит тип в Поморие и Созопол. В Созопол 34% от купувачите са от България, руснаците са 30%, а 17% са украинци. Има сделки и с граждани на Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Литва и дори САЩ. Макар и да не са структуроопределящи, те са новост на пазара, коментира Петров.

Българските купувачи на ваканционни имоти са главно семейства с деца, заемащи средни и ниски мениджърски позиции, с добри доходи и имащи поне едно градско жилище, сочат данните на компанията. Те са взискателни, не бързат да купуват, не правят компромис с характеристиките на имотите и очакват високо качество и допълнителни услуги като озеленяване, поддръжка, образователни програми и забавления за деца, каза шефът на компанията.

Друг тип клиенти с по-възрастни двойки, които предпочитат Поморие заради градската среда, възможностите за балнеопроцедури, добрите транспортни връзки и близостта до болнично обслужване. Част от тях са българи, работили в чужбина.

След като през 2017 г. цените на ваканционните имоти се задържаха практически без промяна, през тази компанията отчита ръст от 10-15%. Цените на апартаменти с една спалня са около 50 - 60 хил. евро в Созопол, а в Поморие - 35-42 хил. евро. Жилищата с две спални варират от 60 хил.- евро до 100 хил евро.

От тази година на пазара на ваканционни имоти България се конкурира за руските клиенти с Грузия, която предлага сходни цени и качество, но с предимството на безвизовия режим за руските граждани. Испания и Гърция са по-скъпи, а и разходите за нотариални такси и имотният данък там са по-високи, каза Петров.

Според изпълнителния директор пикът в цените на градските имоти вече е достигнат и ръст през следващата година не се очаква. Този сегмент на пазара е доминиран основно от вътрешното търсене. Наблюденията на "Грийн лайф" потвърждават мнението и на други участници на пазара, че купувачите на градски жилища следят внимателно пазара, не бързат да купуват и не са склонни на сделка, ако имотът не отговаря изцяло на изискванията им. Теофил Петров коментира, че ситуацията днес е напълно различна от бума през 2008 г. и "имотен балон" няма.

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти