ГЕРБ призоваха Корнелия Нинова да гласува за закона за киберсигурност
27.06.2018 | 14:40
econ.bg
ГЕРБ призоваха Корнелия Нинова да гласува за закона за киберсигурност
Вносител на проекта е Министерски съвет и с него се транспонира европейска директива. Вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да изгради способности за киберотбрана

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска прегласуване след като законът за киберсигурност беше приет на първо четене, за да обърне внимание на отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от пленарната зала. Атанасова призова Нинова да гласува по темата за сигурността, след като вчера бяха дебатите по вота на недоверие срешу правителството поискан от БСП.

По закона за киберсигурността нямаше дебати. Той предвижда министърът на отбраната да провежда държавната политика за защита и противодействие на кибератаки и хибридни въздействия върху комуникационните и информационните системи и системите за управление на страната и въоръжените сили. Вносител на проекта е Министерски съвет и с него се транспонира европейска директива. Вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да изгради способности за киберотбрана. Министерството на отбраната ще координира взаимодействието за киберотбрана с НАТО и ЕС, а съвместно с МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) ще отговаря за планирането и реализирането на мероприятията по подготовка на киберотбраната и киберустойчивостта на страната в извънредно положение, военно положение или положение на война. Ще бъде създаден и киберрезерв, в който ще се използва научният и образователен потенциал на страната.

Новият закон за киберсигурност разписва функции и на МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление за действие при киберкризи. Вътрешното ведомство си запазва правомощията по неутрализиране на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на информационната сигурност на стратегически важни обекти.

Към Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще бъде създаден координиращ орган - Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се отчита пред Европейската комисия за предприетите мерки по защита от кибератаки. Съвет по киберсигурност към Министерския съвет пък ще се грижи за управление на системата за киберсигурност.

Към отделните ведомства ще бъдат създадени екипи за реакция, които при инцидент ще се занимават с мониторинг на инциденти на национално равнище, ще подават сигнали за тревога или ще предупреждават за рискове и ще анализират инцидентите. За тези екипи има изискване да бъдат в тясно сътрудничество с частния сектор и доставчиците на електронни услуги.

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти