Г-20 призова за реформа на световната търговия
02.12.2018 | 10:00
econ.bg
Г-20 призова за реформа на световната търговия
САЩ и Китай договориха търговско примирие за срок от 90 дни

Двайсетте водещи икономически сили в света се обединиха около призива за реформа на Световната търговска организация, но останаха разделени по въпроса за глобалното затопляне. Това е един от акцентите на приключилата в Буенос Айрес в събота среща на върха на Г-20, съобщава БНР.

Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

В същото време обаче всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергетика.

В Буенос Айрес стана дума и за напрежението в Черно и Азовско море, което ескалира след пленяването на украински бойни кораби от руската гранична охрана край Керченския пролив.

Германският канцлер Ангела Меркел и канадският премиер Джъстин Трюдо приканиха руския президент Владимир Путин да осигури свобода на корабоплаването в региона и да освободи задържаните моряци.

САЩ и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика.

Договореността беше постигната на вчерашната работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.

Китай се съгласи да закупи все още не договорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти