ДПС ще опита да вкара медийния закон на Пеевски за обсъждане в парламента
04.07.2018 | 09:30
econ.bg
ДПС ще опита да вкара медийния закон на Пеевски за обсъждане в парламента
Законопроектът бе внесен в Народното събрание от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид на 6 февруари т.г. Той е разпределен за разглеждане само от ресорната медийна комисия в парламента, но не е обсъждан от членов

В първата сряда на месеца ДПС предлага парламентът да разгледа на първо четене касаещ медиите законопроект, чийто основен вносител е депутатът Делян Пеевски. Предложението е записано като първа точка в проектопрограмата за седмицата, която предстои да се одобри от народните представители днес.

Става въпрос за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

Законопроектът бе внесен в Народното събрание от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид на 6 февруари т.г. Той е разпределен за разглеждане само от ресорната медийна комисия в парламента, но не е обсъждан от членовете й. Поради това няма и доклад на комисията, който депутатите да разгледат днес, което по принцип може да е аргумент точката да не бъде включена в дневния ред. Според парламентарния правилник в първата сряда на месеца обаче за разглеждане могат да бъдат предлагани законопроекти, по които не са постъпили доклади, ако са минали два месеца от разпределянето на проектите във водещите комисии и няма подготвени доклади. В правилника се посочва още, че Народното събрание е длъжно да разгледа по същество направените предложения в дневния ред в първата сряда на месеца.

Депутати от ГЕРБ признават, че разглеждането на законопроекта на Пеевски е забавено, докато управляващите инициират свои предложения. При проверка новата антикорупционна комисия не откри личен интерес на Пеевски при внасянето на законопроекта.

След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ, Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". На 25 април т.г. бе обявено, че дружеството на депутата от ДПС "Интръст" ЕАД продава половината от бизнеса си с печатни медии на компанията "Ню Имидж България".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти