Дати за координирани стачки в "Райънер" ще бъдат обявени днес
05.07.2018 | 09:30
econ.bg
Дати за координирани стачки в "Райънер" ще бъдат обявени днес
Не е ясно дали това ще се случи около протеста на близо 120 от около 400 ирландски пилоти на компанията. За "Райънер" работят повече от 4 хиляди пилоти

Профсъюзи на кабинния персонал на самолетите на авиокомпания "Райънер" (Ryanair) трябва да обявят днес датите за координирани стачки в 4 държави. Конфликтът между ръководството и синдикатите ескалира и във вторник директно наетите пилоти в Ирландия обявиха протест на 12 юли.

Към тях се присъединяват колегите им от Испания, Португалия, Белгия и Италия, като според Антонио Ескобар от испанския профсъюз SITCPLA италианците чакат властите да дадат съгласието си. И други държави може да се включат, допълва той, цитиран от "Ройтерс".

Не е ясно дали това ще се случи около протеста на близо 120 от около 400 ирландски пилоти на компанията. За "Райънер" работят повече от 4 хиляди пилоти.

Спорът в най-големия в Европа нискоразходен превозвач е за това, че за твърде малко неща са се подобрили в месеците след декември 2017 г., когато компанията за пръв път призна синдикатите като представители на свои служители.

"Райънер" извърши миналата година полети до 37 държави с близо 130 милиона пътници, като успя да избегне стачки по Коледа с признаването на профсъюзите за пръв път в 32-годишната си история. Но ръководството още не може да постигне споразумение с част от тях.

В сряда сдружените служители от няколко страни в Европа публикуваха списък с 34 искания, включително по-добро заплащане на болничните, трудови договори съгласно местното - а не ирландското - законодателство, както и "достойни заплати".

В съставянето му участваха представители на 80% от 86-те бази на "Райънер", твърди Международната федерация на транспортните служители, която е организатор на събирането.

На пресконференция служители се оплакаха, че са принуждавани лично да се явят в офиса, за да съобщят, че са болни. Карат ни писмено да изброяваме симптомите и трудно получаваме обезщетение за отсъствието по болест, защото има разминавания между националните и ирландското законодателство, разказаха още те.

"Ройтерс" цитира група от кабинния персонал, разказваща, че техни колеги от няколко европейски страни са били принудени да пътуват до Ирландия, само за да си открият там банкова сметка, в която да им се превежда заплатата.

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти