Депутатите приеха на първо четене готвените промени в Закона за тютюна*

02.03.2012 | 10:40
по статията работи: Теодора Пенева
Ще отидат ли производството, изкупуването и търговията с тютюн и тютюневи июделия в частни ръце?
Депутатите приеха на първо четене готвените промени в Закона за тютюна*
Снимка: Sxc.hu

*Информацията е актуализирана около 12:30 часа.

Депутатуте приеха на първо четене обсъжданите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), предаде БТА. Докладът на предложените промени от Комисията по земеделието и горите беше представен от председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, допълва Агенция "Фокус".

Част от промените предвиждат закриването на Фонд "Тютюн". Това е свързано с решението на Комисията да отпадне държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Отменят се и разпоредбите, свързани със сроковете за изкупуване, договориране и изплащане на суров тютюн, както и тези с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите и безвъзмездното предоставяне на семена. Освен това отпадат задълженията на общините, свързани с тези дейности.

Друга група от предвижданите изменения засяга окачествяването и изкупуването на тютюна и дефиниране на отношенията институция - купувач. Съответно, при спор за окачествяване разходите да бъдат за сметка на фирмата потребител. Отпада и тридесетдневният срок, в който изкупеният тютюн следва да бъде изплатен. Купувачите се задължават в срок тридесет дни след приключване на изкупуването сами да представят справка в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за изкупеното количество по сортови групи. Всяка година в срок до 30 юни фирмите трябва и да представят справка за наличните количества тютюн и/или суров тютюн от предишната реколта, както и такава за реализираните количества по сортови групи.

Въвежда се и забрана за това продажбата и предлагането на тютюневи изделия да става посредством услугите на информационното общество. Освен това се предвижда допълнително ограничение за рекламирането на тютюн и тютюневи изделия в обектите, в които се извършва търговия с тях. Реклама ще се допуска само в специализирани магазини за тютюн и тютюневи изделия. Забраната няма да важи и за специализираните печатни издания, предназначени за професионалисти в областта на търговията с тютюн и тютюневи изделия.

По повод приетите на първо четене промени политическите сили Коалиция за България и ДПС обвиниха управляващите, че унищожават отрасъла на тютюнопроизводството и изразиха притеснение, че отпада задължението за контрол върху семената.

В отговор Десислава Танева коментира: "Условията за покупка се уговарят в договора между страните, но ако смятате, че това ще подпомогне тютюнопроизводителите, ще внеса предложение тридесетдневният срок да остане". По думите й е възможно да възникне проблем при изпълняването на това задължение.

Законопроектът за изменение и допълнение на ЗТТИ беше внесен от Министерския съвет (МС) на 3 февруари 2012 г. При проведените разисквания в Комисията той спечели 12 гласа "за", 9 - "против" и нито един - "въздържали се", след което беше предложен на Народното събрание (НС) за приемане на първо четене.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...