Доклад: САЩ и ЕС да координират политиката на санкции
29.11.2018 | 13:30
econ.bg
Доклад: САЩ и ЕС да координират политиката на санкции
Това пишат авторите на доклада „Консенсус в името на действието: към по-ефективна санкционна политика на ЕС“. Документът е публикуван на сайта Център за глобална енергийна политика на Колумбийския университет

САЩ и Европейският съюз с помощта на санкции преследват общи външнополитически цели, но процесът на разработване и прилагане на санкциите при тях е различен и се нуждае от координация.

Това пишат авторите на доклада „Консенсус в името на действието: към по-ефективна санкционна политика на ЕС“. Документът е публикуван на сайта Център за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Винаги са съществували определени разногласия между САЩ и ЕС в процеса на прилагането на санкциите, отбелязват авторите на доклада. Тези разногласия могат да се усилят след излизането на Великобритания от ЕС. „Отчитайки важността на трансатлантическите връзки и необходимостта от сътрудничество при решаването на проблемите, възникнали при прилагането на санкции, за САЩ и ЕС е важно да урегулират възникналите разногласия“, се подчертава в документа.

По-конкретно, ЕС трябва да приеме мерки за провеждането на „по-решителна и ефективна политика по въпросите на прилагането на санкции“, трябва да се създаде единен орган за наблюдаване на провежданата политика на санкции в рамките на ЕС.

Необходимо е също така да се създаде механизъм за координация на действията между ЕС и Великобритания в периода след Брекзит. Според авторите на доклада САЩ и ЕС трябва „постоянно да поддържат и развиват контакти и да координират действията си с цел предотвратяване на разногласия в тази област, за да не се допуснат сериозни дългосрочни последици за международната сигурност“. 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти