До 10 г. пазарната капитализация на азиатските пазари ще се удвои
13.03.2018 | 18:00
econ.bg
До 10 г. пазарната капитализация на азиатските пазари ще се удвои
До 2027 година общата капитализация на търгуваните в Азия акции почти ще се удвои от 29 трлн. долара до 56 трлн. долара, изпреварвайки очакваната обща капитализация от 42 трлн. долара на борсите в САЩ и Канада

През следващото десетилетие азиатските фондови борси ще се превърнат в най-големият пазар на акции в света, измествайки от първото място Северна Америка, показва анализ на американската банка Morgan Stanley, цитиран от MarketWatch.

До 2027 година общата капитализация на търгуваните в Азия акции почти ще се удвои от 29 трлн. долара до 56 трлн. долара, изпреварвайки очакваната обща капитализация от 42 трлн. долара на борсите в САЩ и Канада, прогнозира водещата американска кредитна институция. Според Morgan Stanley това разрастване на пазарите на акции в Азия ще бъде водено от борсовата търговия в Китай, Хонконг и Индия.

"Очакваме фаза на бърз растеж на азиатските капиталови пазари през следващото десетилетие, тъй като силната експанзия на номиналния брутен вътрешен продукт ще с съчетае със следващият етап на развитие на пазара и с регионалната финансова интеграция", се посочва в доклада на Morgan Stanley.

Според анализаторския екип на банката от водещите световни икономически региони пазарите на акции в Азия към момента са най-слабо финансово интегрирани и развити, но правителственият фокус върху реформите във финансовия сектор и други фактори би трябвало през следващите десет години да ускорят прогнозираната от банка промяна.

"Ние виждаме пенсионните фондове, взаимните фондове, застрахователните, капиталовите и дълговите пазари в региона като основен генератор за ускоряване на растежа. Това ще се дължи на бързо нарастващото благосъстояние на домакинствата, на демографските промени, структурните реформи, технологичните промени и развитието на институционалния инвестиционен капацитет", се посочва още в доклада.

Анализаторите на Morgan Stanley предполагат, че това ще се окаже страхотна новина за глобалните инвеститори, които се надяват да се възползват от очакваната азиатска експанзия.

Според Morgan Stanley най-големите печеливши вероятно ще бъдат местните и глобални финансови компании, които превъзхождат останалите с оглед на възможността за трансгранично банкиране. Анализаторите на банката посочват 16 компании, които притежават такива качества и вече имат своя силен отпечатък на азиатските борси, включително американските BlackRock Inc., Carlyle Group LP, Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. Сред цитираните 16 компании са имената на швейцарските кредитни институции банки UBS и Credit Suisse Group, банката HSBC и друга британска финансова компания Prudential Plc.

Останалите от списъка на Morgan Stanely компании са предимно азиатски, като китайските AIA Group и CITIC Securities Co., японската банка Sumitomo Mitsui FG и сингапурската DBS Group Holdings.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти