Един от кандидатите за АЕЦ "Белене" се оказа, че иска да е само доставчик
07.06.2018 | 16:20
econ.bg
Един от кандидатите за АЕЦ "Белене" се оказа, че иска да е само доставчик
За интереса на "Фраматом" се разбра от съобщение на Министерството на енергетиката, в което бе посочен като инвеститор

Френската компания "Фраматом" има интерес към АЕЦ "Белене", но не като инвеститор, а като изпълнител на определени дейности по проекта, каза представителят на фирмата за България Станислав Георгиев, цитиран от БНР.

"Фраматом" не може, това не е подходът на компанията да бъде инвеститор. Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имал интерес да участва в проекта със същия обем от дейности, които бяха определени за него до 2012 година, когато се прекрати проектът", обясни той.

"Фраматом" би могъл да потърси възможност за осигуряване на финансиране на обема от дейности, които евентуално той ще изпълни в проекта "Белене", но това не е инвестиране, каза Георгиев, който участва на международната ядрена конференция, организирана от "Булатом".

За интереса на "Фраматом" се разбра от съобщение на Министерството на енергетиката, в което бе посочен като инвеститор. Това стана след участие на ресорния министър в международния ядрен форум, организиран от руската "Росатом" в Сочи в средата на май.

Френската компания "Арева", която в момента е акционер във "Фраматом", беше подизпълнител на "Атомстройекспорт". Тя имаше споразумение за изграждане на електрическите системи на ядрената централа, нейното управление и вентилация, както и част от пасивните системи за защита на мощността.

След като сериозни загуби предизвикаха проблеми за групата "Арева", тя бе разделена на две. За "Орано" работят близо 16 хил. души, след като през декември "Електрисите дьо Франс" (EDF) се договори да придобие контрола на 75.5% в New NP - компанията на "Арева" за производство на ядрени реактори. Тя бе прекръстена през януари на "Фраматом" (Framatome), както се казваше тази компания преди десетина години.

Представителят в България на "Фраматом" обясни днес и че се водят разговори с управляващите да се променят част от техническите параметри на стария проект на "Атомстройекспорт", защото в противен случай ще трябва лицензирането на променения проект да тръгне отначало - с екологичната оценка, разрешителните за проектиране и строеж и нотификацията пред Европейската комисия.

По време на форума на форума на "Булатом" Вадим Титов, който отговаря за проектите на "Росатом" в Централна и Югоизточна Европа, обяви, че руската компания, която е изпълнител на спрения строеж на АЕЦ "Белене", е готова да започне незабавни преговори с българската държава за реализацията на проекта и евентуалното му финансиране. За това се очаквало само решението на парламента, което бе взето по-рано днес.

Титов не уточнява дали руският държавен ядрен концерн е готов да стане стратегически партньор на Националната електрическа компания или акционер в планираната от правителството проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене", съобщава "Медиапул".

След това съобщение днес от "Фраматом" на практика кандидатите за инвеститори в АЕЦ" Белене" остават китайската компания CNNC, руската "Росатом", която е производителят на оборудването, и четвърта неназована. Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова за пореден път се е срещнала с представител на CNNC. Президентът й Сие Дзядзие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри на проекта – без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти