Задава се поевтиняване на хляба

16.09.2013 | 09:45
по статията работи: Ралица Стоянова
Цена на насъщния може да падне със 7% от октомври, прогнозират от ИПИ
Задава се поевтиняване на хляба

Има основания да очакваме поевтиняване на хляба с оглед спада от близо 40% при цените на пшеницата. Кога евентуално би трябвало да се случи, с какъв процент и дали наистина всички фактори за поевтиняване са налице - обясняват в свой анализ от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Цената на брашното вече започна низходящото си движение и през първата седмица на септември достигна 880 лв./тон в страната спрямо пика си от 990 лв. през декември 2012 г., по данни на комисията по стокови борси и тържища. При стабилизиране на цените на пшеницата, каквото вече се наблюдава, цената на брашното вероятно ще се понижи с допълнителни 3-4% и също ще се стабилизира.

Брашното формира близо 49% от себестойността на хляба, така че при равни други условия може да се очаква приблизително 7% поевтиняване на хляба спрямо декември 2012 г. Данните за периода 2000-2012 г. показват два аналогични случая на спадове през 2004 г. и 2008 г., при които ефектът от поевтиняването на суровините се проявява при крайната цена на хляба през октомври.

Хлябът е една от стоките, чиято цена абсорбира резки движения в цената на основната суровина. Това означава, че при шоков ръст на пшеницата хлябът също поскъпва, но по-слабо, а при рязък спад – поевтинява, но по-бавно и в по-малка степен, обясняват от ИПИ. Съотношението между крайната цена на хляба и цената на пшеницата (за кг.) се движи между 2,8:1 и 7,1:1 (средно 4,3:1) през периода 2000-2012 г. По-плавното движение на цените на хляба в отговор на колебанията в цените на пшеницата се крие най-вече в дела на суровината в разходите за производство, който е под 50%.

 





Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.03   1169 г. – Киев е превзет и опустошен от Андрей I Боголюбски, княз на Владимирско-Суздалското княжество 1722 г. – По заповед на Петър I в Петербург започват...