Законите за хората с увреждания и за личната помощ минаха на първо четене
26.10.2018 | 13:55
econ.bg
Законите за хората с увреждания и за личната помощ минаха на първо четене
Народните представители решиха по-рано да удължат времето на пленарното заседание до приемането на законопроектите – за хората с увреждания и за личната помощ

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Законът за хората с увреждания предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Народните представители решиха по-рано да удължат времето на пленарното заседание до приемането на законопроектите – за хората с увреждания и за личната помощ.

В началото на дебатите Виолета Желева от БСП изрази част от опасенията на левицата относно Закона за хората с увреждания.

"Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа една голяма част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане".

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта колко усилия е положило правителството.

"Трябваше да се намери разумният компромис и едновременно да се отговори на очакванията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, защото Законът за хората с увреждания е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че правителството не бяга от своите ангажименти към хората с увреждания", посочи тя.

Приемането на Закона за хората с увреждания бе съпроводено със спор между опозиция и управляващи.

В началото от БСП настояха вицепремиерът Валери Симеонов да бъде поканен в залата, а председателят на НС Цвета Караянчева се ангажира да предаде поканата.

Макар да не уважи искането на депутатите от БСП да присъства на дебата в пленарна зала, вицепремиерът Валери Сименов бе един от акцентите в него. Светлана Ангелова от ГЕРБ обяви, че управляващите предлагат решение на спорния казус.

"Уважаеми колеги, няма драма. Ние от парламентарната група на ГЕРБ ще направим предложение между първо и второ четене – министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания".

Според Антон Кутев и Корнелия Нинова решението е оставка, а не поправка на закона.

"По тезата, че драма с това кой ще оглавява съвета няма, да ви кажа, не е вярно. Драма има. Валери Симеонов това не може да оглави, както и не може да бъде вицепремиер след всичко, което е свършил", каза Кутев.

„Докато няма оставка на Валери Симеонов, няма да имате консенсус за отношението към майките, децата и хората с увреждания“, подчерта Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори - "Когато обаче някой няма политически мотиви, минава към лични нападки. Това е същността на БСП и затова БСП са в това състояние".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС обаче призова да се премисли дали все пак вицепремиер, макар и друг, не бива да ръководи Националния съвет за хората с увреждания.

"Вицепремиерът, за който става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция. Въпросът, който трябва да си зададем, е дали един министър, който и да е той, дали министърът на труда или някой друг, може да реализира координацията между различните секторни политики".

От БСП и ДПС все пак подкрепиха принципно законопроекта, но не спестиха критики и обявиха, че между първо и второ четене ще внесат свои предложения за още промени. 

"Благодаря за дебата и за подкрепата по принцип на законопроекта за хората с увреждания. Приемането на този Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която всички искаме и те очакват", посочи министър Бисер Петков.

След Закона за хората с увреждания с пълно единодушие парламентът прие на първо четене и втория социален законопроект – за личната помощ. Той е изработен от омбудсмана Мая Манолова и внесен поотделно от парламентарните групи на БСП и партия "Воля".

Проектът предвижда механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите. Дава се възможност на потребителите да участват в избора на личния асистент. За изпълнение на тези цели са предвидено допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

В очакване на финалната права на исканите промени Вера Иванова – една от майките от инициативата "Системата ни убива", заяви преди заседанието на депутатите - "Вече топката е в Народното събрание. Ние ще бъдем вътре и ще реагираме, и сме готови за протест по всяко едно време на денонощието".

В редовния парламентарен контрол е предвидено участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на регионалното развитие – Петя Аврамова, и на образователния министър Красимир Вълчев.

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти