Инвестират 4,3 млн. лв. в сектор „Рибарство“
20.11.2015 | 12:20
econ.bg
Инвестират 4,3 млн. лв. в сектор „Рибарство“
Парите ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие“

Над 4,3 млн. лв. са преведени за инвестиции в сектор „Рибарство“, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Проектите са по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР).

По мярка „Производствени инвестиции в аквакултурата” бяха преведени 2 562 171 лева за реализацията на два проекта. Със средства от ОПРСР по мярката е изградена ферма за култивиране на змиорки в Лом и рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в язовир „Княжево”.

Над 1,6 млн. лв. бяха изплатени от разплащателната агенция по два проекта по мярка „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура”. Субсидиите са за дейности по изграждането на рибна база на територията на село Ряхово, област Русе, както и на предприятие за преработка на риба в град Брезово, област Пловдив.

Одобрената субсидия по двете мерки е до 60% от размера на одобрената инвестиция. От тях 75% са европейски средства, а 25% - национално доплащане от държавния бюджет.

Държавен фонд „Земеделие“-РА извърши окончателно плащане на стойност 119 642 лв. и по мярка „Пилотни проекти” от ОПРС за проект за размножаване на езерен рак при разработени биотехнологични параметри за органично аквапроизводство.

Мярката е инвестиционна и се финансирана от Европейския фонд за „Рибарство” (ЕФР). Одобрената субсидия е до 100% от целия размер на одобреното вложение, от които 75% са европейски средства и 25% - национално доплащане.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти