Инфлацията в еврозоната намалява през ноември
30.11.2018 | 15:30
econ.bg
Инфлацията в еврозоната намалява през ноември
Въпреки това известно отслабване, инфлацията остава за шести пореден месец стабилно над средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто

През ноември инфлацията в еврозоната отстъпи очаквано от близо 6-годишния октомврийски връх в резултат на по-слабо повишение на енергийните и на цените на хранителните стоки, показват предварителните данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през ноември с 2,0%, след като през октомври нарасна до шестгодишен връх от 2,2% (най-високо ниво от декември 2012-а година). Въпреки това известно отслабване, инфлацията остава за шести пореден месец стабилно над средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто.

Намаляването на инфлационния натиск е в резултат на отслабване на растежа на енергийните цени през ноември до 9,1% на годишна база от 10,7% през октомври. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,0%, но след тяхно повишение с 2,2% месец по-рано, като по-слабо повишение беше отчетено и при цените на услугите - повишение с 1,3% през ноември след техен растеж с 1,5% през октомври.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) също се влоши през ноември до 1,0% от 1,1% през октомври. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните данни за известно отслабване на инфлацията едва ли ще доведат до промяна в плановете на ЕЦБ да приключи с мащабната си програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", през месец декември. Но по-слабият растеж на основната инфлация изглежда леко обезпокоителен за централните банкери от еврозоната.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти