Испания заплашва с вето сделката за Брекзит
21.11.2018 | 09:55
econ.bg
Испания заплашва с вето сделката за Брекзит
Изявлението на испанския министър-председател идва броени дни преди неделя, когато европейските лидери ще се съберат, за да се произнесат по споразумението за Брекзит

Испания ще наложи вето върху договора за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз, ако в текста не бъдат внесени промени по отношение на Гибралтар, предупреди испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

„Ние като страна не можем да приемем, че това, което ще се случи с Гибралтар, ще зависи от преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз. (Бъдещето на Гибралтар) трябва да бъде определено, договаряно и договорено между Обединеното кралство и Испания. Допреди 72 часа това не бе гарантирано нито в текста на договора за оттеглянето, нито в декларацията за бъдещите отношения. Затова, към днешна дата, съжалявам, че трябва да го кажа, но про-европейското правителство на Испания ще гласува с „не“ на споразумението за Брекзит,“ обясни Санчес.

Изявлението на испанския министър-председател идва броени дни преди неделя, когато европейските лидери ще се съберат, за да се произнесат по споразумението за Брекзит.

Повече от 200 години след мирния договор от Утрехт, Испания не се отказва от желанието да си върне Гибралтар. Почти всички местни жители гласуваха през 1967 година да останат под британска власт. 96 процента обаче гласуваха преди две години за оставане в Евросъюза.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти